Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πήρε τη σκυτάλη από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επικρίνοντας τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Για το ίδιο ζήτημα, όπως έγραψε χθες το protothema.gr, η Γερμανία ενδέχεται να βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν, καθώς παραβαίνει τους κανόνες που έχουν θεσπίσει η ΕΕ και η ευρωζώνη για τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος.

Χαρακτηριστικά, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Ντέιβιντ Λίπτον, ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο», για να βοηθήσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επέκρινε τη Γερμανία ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης (από το Βερολίνο) καθυστερεί το τέλος της οικονομικής κακουχίας.

Ένα «σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Λίπτον, σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα».

Ο κ. Λίπτον κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της.

Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook