Τον Χαν Σάιντ, γνωστό και ως Σάτζνα, επέλεξαν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν για να αντικαταστήσει τον Χακιμουλάχ Μεχσούντ, που σκοτώθηκε την Παρασκευή από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσαν διοικητές των ανταρτών και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σάιντ φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον μιας φυλακής στο βορειοδυτικό Πακιστάν που οδήγησε στην απόδραση 400 κρατούμενων το 2012 και της επίθεσης εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του πακιστανικού στρατού την ίδια χρονιά.

Εξάλλου ο Σάιντ ήταν στενός συνεργάτης του ιδρυτή και πρώην επικεφαλής των πακιστανών Ταλιμπάν Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, που σκοτώθηκε επίσης από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ το 2009.

Ο νέος διοικητής των Πακιστανών Ταλιμπάν κατάγεται από την περιοχή Λάνταχ του Νότιου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το συμβούλιο των Πακιστανών Ταλιμπάν είχε συνέλθει σε άγνωστη τοποθεσία στις περιοχές των φυλών για να επιλέξει τον διάδοχο του 34χρονου Μεχσούντ μετά τον θάνατό του χθες από την επίθεση αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο χωριό Ντάντεϊ Νταρπάχελ κοντά στην πόλη Μιρανσάχ, πρωτεύουσα του Βόρειου Ουαζιριστάν, προπύργιο των ανταρτών.

Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν είναι μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2007 και είναι χωριστή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά διατηρεί στενή συμμαχική σχέση μαζί τους.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook