Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων του Α.Π.Θ.[1] με την υποστήριξη της ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ του Δήμου Χανίων οργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ “RUINS (Ερείπια)” της σκηνοθέτιδας Ζωής Μαυρουδή.

Το ντοκιμαντέρ αφορά τη συγκλονιστική υπόθεση της ποινικοποίησης του HIVκαι την εξιστόρηση της δίωξης και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών στη χώρα μας το Μάιο του 2012. Σύμφωνα με την ίδια τη σκηνοθέτη: «Εκείνη την περίοδο εκατοντάδες γυναίκες είχαν προσαχθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τουλάχιστον μία ήταν ανήλικη. Οι περισσότερες ήταν ελληνίδες και όχι μετανάστριες, όπως είχε αρχικά ακουστεί. Όσο για τις μελανιές και τις εκδορές που έφεραν στα πρόσωπα και στα σώματα τους αποτελούσαν ένδειξη ότι πολλές ήταν ναρκομανείς, άστεγες και άπορες – αυτό που συχνά αποκαλούμε «ανθρώπινα ερείπια»».

Το ντοκιμαντέρ μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των άμεσα εμπλεκομένων αλλά και από υλικό από τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις της περιόδου εκείνης, αναδεικνύει το σκηνικό ενός σύγχρονου κυνηγιού μαγισσών που είχε στηθεί με αποδιοπομπαίους τράγους οροθετικές γυναίκες με πολλαπλά προβλήματα. Η μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας, η κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σκοταδιστικός ρόλος των ΜΜΕ, η συνδρομή υγειονομικών σε ακραίες διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου, αλλά και η ελπιδοφόρα στάση γιατρών, αλληλέγγυων πολιτών και οργανώσεων τίθενται κεντρικά στο εν λόγω ντοκιμαντέρ.

Η προβολή θα γίνει την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19.30 στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης” και η είσοδος είναι ελεύθερη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει η δημοσιογράφος του περιοδικού Unfollowκυρία Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, το οποίο συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι ένα πρόγραμμα του Α.Π.Θ., το οποίο λειτουργεί με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Δήμο Χανίων. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και μελών του οικογενειακού και συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook