Στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Ελλάδας - Κύπρου INTERREG πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από τους συμμετέχοντες στις δράσεις του προγράμματος στην Κύπρο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με εκπροσώπους φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δράσεις που υλοποιούνται είναι :

Α) ¨ΔΙΑΥΔΩΡ¨ - Η ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Λάρνακας την Ένωση Δήμων Κύπρου και Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, υλοποιούν Πρόγραμμα Ανταλλαγής Τεχνογνωσίας σε θέματα Επαναχρησιμοποίησης Λυμάτων. Σ’ αυτή τη δράση 80 στελέχη των ΔΕΥΑ και Δήμων της Κρήτης καθώς και στελέχη της Ιδιωτικής Οικονομίας εκπαιδεύτηκαν στο αντικείμενο Επαναχρησιμοποίησης Υγρών Αποβλήτων και επισκέφτηκαν τις Μονάδες της Λευκωσίας και της Λάρνακας οι οποίες επαναχρησιμοποιούν πλήρως όλα τα Υγρά Απόβλητα ως εναλλακτικό υδάτινο πόρο στην Γεωργία.

Β) Πολιτική Προστασία, στην οποία 40 στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και μέλη εθελοντικών οργανώσεων εκπαιδεύτηκαν σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και παρακολούθησαν στην επαρχία της Λάρνακας και Λευκωσίας την αντίστοιχη δομή της Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου.

Γ) Αγροτοεπιχειρήν, όπου 30 νέοι κάτοικοι της υπαίθρου του Νομού Ηρακλείου, εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο και επισκέφτηκαν επιχειρήσεις αντίστοιχου αντικειμένου στην περιοχή της Λάρνακας.

Δ) Οικοπεριηγητές ( Εναλλακτικός Τουρισμός) 20 νέοι από το Νομό Ηρακλείου εκπαιδεύτηκαν σε θέματα οργάνωσης εναλλακτικών μορφών Τουρισμού με έμφαση στην Περιήγηση στο Φυσικό Περιβάλλον και περπάτησαν μαζί με νέους της Κύπρου σε διαδρομές στο Όρος Τρόοδο.

Στις δράσεις αυτές συμμετέχει ενεργά ο Δήμος Ηρακλείου με αντιπροσωπεία πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης που βρέθηκε στην Κύπρο συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τους συμμετέχοντες στις δράσεις.

Τόνισε δε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας αποτελούν την βάση για ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και την εφαρμογή των καλών πρακτικών.

Στην αποστολή συμμετείχαν ενεργά και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αεράκης, Αγγελική Σχοιναράκη, Δαγκωνάκης Στρατή, και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Τιτομιχελάκη Μαρία.

Η επίσκεψη στην Κύπρο διήρκησε τρείς ημέρες και η αποστολή επέστρεψε με πολλές εμπειρίες το Σάββατο το απόγευμα 2/11.

Όλα τα έργα και οι δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.