«Οι Έλληνες το κάνουν καλύτερα». Αυτό είναι το σλόγκαν μιας πρωτότυπης εκδήλωσης που θα γίνει σήμερα (Πέμπτη) στην Αδελαΐδα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του δικαστή Αιμίλιου Κύρου στην πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας.
Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του ομογενή δικαστή, με τίτλο «Αιμίλιο να με λες» που είναι αφιερωμένο στους γονείς του, που είναι οι ήρωες του. Βοσκός ο πατέρας του Γιάννης, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία οκτώ ετών και η μάνα του εργαζόταν στο βαμβάκι και στα καπνά άφησε το σχολείο μόλις εννέα ετών. Η καταγωγή τους ήταν από το χωριό Σφυκιά της Ημαθίας και στην Αυστραλία μετανάστευσαν μαζί με τον Αιμίλιο και τον άλλο τους γιο Θεόδωρο, που σήμερα είναι γιατρός.
Ο Αιμίλιος Κύρου είναι σήμερα ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βικτώριας αλλά όπως λέει γνώρισε το άσχημο πρόσωπο του ρατσισμού στην Αυστραλία, αλλά και τα χρόνια αυτά της σκληρής δοκιμασίας καθόρισαν το χαρακτήρα του, θεμελίωσαν σ\’ αυτόν το ήθος της σκληρής δουλειάς και το ηθικό υπόβαθρο που γέννησε αργότερα τον επιτυχημένο δικηγόρο και σήμερα δικαστή.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της παρουσίασης οι ομογενείς πολιτικοί Μαρία Βαμβακινού (ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος), Νίκ Ξενοφών ( ανεξάρτητος ομοσπονδιακός γερουσιαστής), και Τομ Κουτσαντώνης ( πολιτειακός υπουργός στη Νότια Αυστραλία), η πρώην Ομοσπονδιακή υπουργός Αμάντα Βάνστον, ο τηλεοπτικός κηπουρός Κώστας Γεωργιάδης, ο κορυφαίος νομικός Μάικολ \’Αμποτ αλλά και ο κωμικός Γιώργος Καπινιάρης θα συμμετέχουν σε μια συζήτηση με θέμα «Οι Έλληνες το κάνουν καλύτερα».
Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ίδρυμα Ελληνικών Μελετών της Νότιας Αυστραλίας και όπως εξήγησε ο νομικός Χάρης Πατσούρης «οι ομιλητές θα μιλήσουν με θέμα τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Θα αναφερθούν στα υπέρ και τα κατά της φυλής».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook