Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Φαιστού έλαβε την τιμητική διάκριση της «Πόλης 12 Αστέρων - 12 Star City», από το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή την επιτυχημένη συμμετοχή του δήμου, στις πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας.

Ο δήμος Φαιστού πραγματοποίησε, από τις 29 Οκτωβρίου έως τη 1 Νοεμβρίου 2013, μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης, που ήταν «Ενεργή Συμμετοχή Πολιτών:Ψηφοφορία, Διάχυση Συμμετοχή».

Οι δράσεις αφορούσαν τη συμμετοχή των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα, την ενημέρωση τους για τα κοινά και των προβλημάτων που τους απασχολούν. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων η Δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Μοιρών συζήτησε με τους πολίτες και αντάλλαξε απόψεις για θέματα που αφορούν το δήμο Φαιστού.

Παρουσιάστηκε ομιλία από τον ευρωβουλευτή κ.Γιώργο Χατζημαρκάκη που αφορούσε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τη σημασία των ευρωεκλογών.

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας. Η υπεύθυνη του Europe Direct επισκέφτηκε μαζί με τη Δήμαρχο Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου και ενημέρωσαν τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης σχετικά με το σκοπό της καθιέρωσης της Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας και την ανάγκη συμμετοχής των νέων στα κοινά.

Στο τέλος υπέγραψαν διακήρυξη συμμετοχής στα κοινά βάσει της οποίας δεσμεύονται να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν, την οποία συνυπέγραψαν ο διευθυντής του σχολείου, τα παιδιά και η Δήμαρχος ως νόμιμη εκπρόσωπος του Δήμου.

Η Δήμαρχος Φαιστού σχολιάζοντας τις δράσεις και την τιμητική διάκριση του Δήμου Φαιστού δήλωσε «Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που δράσεις όπως αυτής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας γίνονται θεσμοί για το Δήμο μας και λαμβάνουμε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά την τιμητική διάκριση της «Πόλης των 12 Αστέρων».

Η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νέων στα κοινά είναι σημαντική γι αυτό κάθε χρόνο πρωταρχικός μας στόχος είναι οι συμμετοχή των σχολείων και των νέων στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας.»