Υλικά

• 200 γρ. Φακές
• 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
• 2 σκελίδες σκόρδο «σπσσμένες»
• 150 γρ. Μελιτζάνες
• 100 γρ. μικρά ντοματίνια
• 80 γρ. Λευκό τυρί, κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για τη σάλτσα
• 1 σκελίδα σκόρδο
• ½ καυτερή πιπερίτσα
• 80 ml. οξύμελο
• 80 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κ. σούπας φύλλα βασιλικού
• 2 κ. σούπας δυόσμο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Βράζουμε σε κατσαρόλα το ζωμό, προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και ψήνουμε τις φακές για 15-20 λεπτά της ώρας. Κατόπιν, αποσύρουμε απο τη φωτιά, βγάζουμε το σκόρδο και στραγγίζουμε. Παράλληλα, κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες λωρίδες και τις περνάμε απο το γκρίλ για λίγα λεπτά και απο τις 2 πλευρές. Τις αποσύρουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε ίσα μικρά κομμάτια.

Βάζουμε σε μπώλ, τις φακές, τις μελιτζάνες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και το λευκό τυρί. Για τη σάλτσα, βάζουμε σε γουδί το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τη μισή ποσότητα απο το βασιλικό. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν «πάστα» και κατόπιν προσθέτουμε το οξύμελο συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε προσεκτικά και το ελαιόλαδο και συνε χίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά Τελειώνουμε προσθέτοντας τον δυόσμο και την υπόλοιπη ποσότητα βασιλικού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα και σερβίρουμε.