Στις 91,2 διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) από 93,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές αποτέλεσαν τα αίτια της υποχώρησης του συνολικού δείκτη, που δεν αποτράπηκε από τη μικρή βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, αλλά και την ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δύο αντίρροπες τάσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών, με αρκετή μεταβλητότητα, όμως, από μήνα σε μήνα. Από τη μία πλευρά σημειώνεται σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, με την επίτευξη έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 να είναι πλέον αρκετά πιθανή.

Επίσης, σημειώνονται θετικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αναδεικνύοντας το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την άνοδο της συμμετοχής και ξένων επενδυτών. Την ίδια στιγμή όμως, η ανεργία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αναμένεται ισχυροποίηση της φορολογικής πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο δίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι επενδυτικές δυνατότητες, να υποστηριχθεί το επιχειρείν και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψουν και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης, αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει τελικά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την ύφεση.

Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής αμβλύνονται, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.

– Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περισσότερο.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα διευρύνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται ελαφρώς.

– Στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, με ταυτόχρονη, μικρή άνοδο του δείκτη της απασχόλησης.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, με τις προθέσεις για αποταμίευση και τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο να κερδίζουν επίσης έδαφος.

Βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για έκτο κατά σειρά μήνα τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 0,9 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα, στις 97,8 και 101,8 μονάδες. Ενώ η ανοδική τάση διατηρείται σταθερά από τον Μάιο και μετά, το μέγεθός της έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν συνεχίζεται με την ίδια ένταση σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος προήλθε από την ανάκαμψη των προσδοκιών στη βιομηχανία και, σε μικρότερο βαθμό, από τους καταναλωτές. Αντίθετα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποδυναμώθηκαν στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές. Συγκεκριμένα, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά (-0,9 και -0,8 μονάδες αντίστοιχα), ενώ οι προσδοκίες περιορίστηκαν οριακά στις υπηρεσίες (-0,5).

Στη βιομηχανία, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο (+1,1), ενώ τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε οριακά (+0,4), παραμένοντας σε ανοδική τροχιά από τον περυσινό Δεκέμβριο. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, στην Ολλανδία (+3,3), τη Γαλλία (+2,6) και τη Γερμανία (+0,8), ενώ επιδεινώθηκε σε Ισπανία (-2,2) και Ιταλία (-2.0).

Στην ΕΕ, η άνοδος του κλίματος ήταν ελαφρώς πιο έντονη (+1.1). Σε επίπεδο τομέων, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στη βιομηχανία, αν και λιγότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη. Ωστόσο, το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών ανέκαμψε σημαντικά, ενώ και στις κατασκευές κατέγραψε μικρή άνοδο. Οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο εξασθένησαν, όπως και στη ζώνη του ευρώ, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε αμετάβλητη. Ο κύριος λόγος για την έντονη άνοδο των προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών ήταν η αισθητή βελτίωσή τους στο Ην. Βασίλειο (+6,9), τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook