Άπιαστο όνειρο έχει παραμείνει το προ 6ετίας σχέδιο για σύσταση επιχείρησης με τρεις υπογραφές. Η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, εξακολουθεί να αποθαρρύνει όσους τολμούν να επιχειρήσουν, ακόμη και σήμερα, την ώρα που η χώρα έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από την περιβόητη ανάπτυξη.

Τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αποτυπώνουν την ψυχορραγούσα επιχειρηματικότητα, κυρίως στους κλάδους που έχουν ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης. «Οι διαγραφές από τα μητρώα μας εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις εγγραφές και μάλιστα κατά 30%», αποκαλύπτει στο newpost.gr ο πρόεδρος Γιάννης Ρεκλείτης.

Αν κάποιες από τις διαγραφές αποδίδονται στο τέλος επιτηδεύματος, που κάνει τις αδρανείς επιχειρήσεις να επισπεύδουν την διακοπή, «η γραφειοκρατία είναι ένας πολύ σημαντικός και αποτρεπτικός παράγοντας», σχολιάζει ο κ. Ρεκλείτης.

Τα δικαιολογητικά που σήμερα απαιτούνται για την σύσταση μιας εμπορικής επιχείρησης ξεπερνούν τα 20 και υποχρεώνουν τον επίδοξο επιχειρηματία να δαπανήσει ασύλληπτο αριθμό εργατοωρών για να τα συγκεντρώσει. «Είναι απαράδεκτο για το πιο απλό πράγμα, να ανοίξεις ένα μαγαζί με τυρόπιτες, να πρέπει να μαζέψεις 22 δικαιολογητικά από δήμο, πολεοδομία, πυροσβεστική, κλπ. Πρέπει να περιοριστούν σε 3-4», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της πρωτεύουσας.

ΕΕΑ: «Χαμένοι σε τυρόπιτες και μπουγάτσες»

Από τις περίπου 40.000 νέες εταιρείες που συστήθηκαν πέρσι, μόλις το 10% δραστηριοποιείται σε κλάδους που έχουν δυναμική, σύμφωνα με την μελέτη της Endeavor Greece. Το απογοητευτικό στοιχείο επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Επαγγελματιών της Αθήνας, που βλέπει τους νέους επιχειρηματίες να στρέφονται σε απλοϊκά αντικείμενα, όπως το γρήγορο φαγητό και οι καφετέριες.

«Κλείνουν οι Α.Ε., οι Ο.Ε., οι Ε.Ε. και ανοίγουν ατομικές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες είναι μαγαζιά με τυρόπιτες, μπουγάτσες, καφέδες, επιχειρήσεις που μακροχρόνια δεν έχουν καμία προοπτική, ούτε σε επίπεδο τζίρου, ούτε σε επίπεδο πρόσληψης προσωπικού. Λειτουργούν και θα λειτουργούν εσαεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία, χωρίς προσωπικό, με την βοήθεια συγγενικών προσώπων», επισημαίνει ο κ. Ρεκλείτης.

Το φαινόμενο έχει εξήγηση, που δυστυχώς σχετίζεται και πάλι με την γραφειοκρατία. «Καινοτομία, έρευνα, τεχνολογία, κλάδοι που πραγματικά μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, είναι αντικείμενα που απαιτούν κεφάλαιο, επιδοτήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν ακούνε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή μιας επιδοτούμενης πρότασης, κάνουν πίσω και δεν αρχίζουν καν την διαδικασία. Γι’ αυτό βλέπουμε να συστήνονται κατά κύριο λόγο εταιρείες, μη αναπτυξιακού και πιο απλοϊκού χαρακτήρα», εξηγεί στο newpost.gr ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Παύλος Γεωργάκης.

ΕΒΕΑ: «Οι Έλληνες θα μπορούσαν να μεγαλουργήσουν»

Προσκόμματα που παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, εντοπίζει και ο Κώστας Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), παρότι μετρά 24,2% περισσότερες εγγραφές από διαγραφές το πρώτο 9μηνο του έτους.

«Παρά την κρίση, οι Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται έντονα και να επενδύουν. Δυστυχώς, σε αυτήν τους την προσπάθεια δεν έχουν αρωγό την πολιτεία, που εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα, παρεμποδίζοντας την επιχειρηματικότητα.

Η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης εξακολουθούν να αποτελούν πληγή για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας», σχολιάζει στο newpost.gr ο κ. Μίχαλος, καταθέτοντας με σιγουριά ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες θα μπορούσαν να μεγαλουργήσουν σε πολλούς τομείς και ενδεικτικά σας αναφέρω τον τουρισμό, την ιδιωτική παιδεία και υγεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τον πρωτογενή τομέα, με μια κάθετη διάρθρωση όμως, που θα φθάνει από την παραγωγή έως την εξαγωγή, την ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και πολλά άλλα».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook