Αδυνατούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα από τις 31 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013 επιπλέον 343.692 επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους τους. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέρχονταν στα τέλη Αυγούστου στις 182.785 για να εκτοξευθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 526.477.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότερες εκ των 343.692 επιχειρήσεων δεν κατόρθωσαν να πληρώσουν τους φόρους και εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν την καταβολή των οφειλών τους σε 12 δόσεις.

Το συνολικό ποσό που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 39,3 δισ. ευρώ και έχουν ρυθμισθεί μόλις 647,69 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα παρατηρείται η ακριβώς αντίθετη εξέλιξη σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, ενώ στα τέλη Αυγούστου οι οφειλέτες του Δημοσίου (φυσικά πρόσωπα) ανέρχονταν στα 2,8 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οφειλέτες μειώθηκαν στους 2,59 εκατ. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα οφείλουν 22,6 δισ. και το ποσό που έχουν ρυθμίσει ανέρχεται στα 875,18 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 61,9 δισ. εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ έχει ρυθμισθεί.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες προκύπτουν τα εξής στοιχεία: • Τα 22,6 δισ. ευρώ είναι χρέη που οφείλουν 2,59 εκατ. φυσικά πρόσωπα. • 526.477 νομικά πρόσωπα οφείλουν 39,3 δισ. ευρώ. • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,7 δισ. ευρώ. • Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 11,135 δισ. ευρώ. • Οι οφειλές από φόρους στην περιουσία ανέρχονται σε 830 εκατ. ευρώ.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάτι που αναγνωρίζουν τόσο η τεχνική βοήθεια όσο και η τρόικα. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις του εννεαμήνου του 2013 ανήλθαν σε 2,132 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 35% (ή σε απόλυτα ποσά κατά 553 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ως άνω εισπράξεις εννεαμήνου του τρέχοντος έτους είναι περίπου ίσες με τις συνολικές εισπράξεις ολόκληρου του έτους 2011.

Στο μεταξύ τα έσοδα τον μήνα Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 37,2% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη «η εν λόγω επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή εισπραξιμότητα εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook