Στην πρόταση για εκχώρηση του συνόλου των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) στους Δήμους αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίοι είχε παρουσιασθεί στην τρόικα σε τεχνικό επίπεδο στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά δεν προχώρησε καθώς δεν είχε αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΑ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε χθες για το ζήτημα τα εξής :«Να περάσουμε τον φόρο (Ενιαίο Φόρο Ακινήτων) στους Δήμους με ανταποδοτικότητα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, κάτι που θα μας έβγαζε από την υποχρέωση να πληρώνουμε εμείς τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα».

Η βασική σκέψη πίσω από την εκχώρηση στους ΟΤΑ του συνόλου των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων είναι ότι το Δημόσιο θα σταματήσει να χρηματοδοτεί του Δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή από τον Προϋπολογισμό. Αυτό δεν θα μπορούσε λόγω χρόνου να ισχύσει το 2014, αλλά θα ενεργοποιόταν από το 2015, ώστε οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΑ να αποτελούν το βασικό έσοδο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα η ετήσια επιχορήγηση των ΟΤΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το ποσό που αναμένεται να εισπράττεται από τον ΕΝΦΑ σε ετήσια βάση θα ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.

Πάντως, για να εκχωρηθεί ο φόρος στους ΟΤΑ θα απαιτηθεί αλλαγή στο Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, αλλά και αναβάθμιση του εισπρακτικού μηχανισμού των Δήμων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook