Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Ηρακλείου ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο. Ζημιές έγιναν και εντοπίστηκαν σε μεμονωμένες περιοχές.

Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σ’ ολόκληρη την ΠΕ Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από 15-11-2013.

Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας, όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσει καλός καιρός ενδέχεται να υπάρξουν δακοπληθυσμοί και ίσως προκληθούν ζημιές στον ελαιόκαρπο.

Eφιστάται λοιπόν η προσοχή στους παραγωγούς εάν διαπιστώσουν πρόβλημα να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης με εγκεκριμένα εντομοκτόνα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται για το χρησιμοποιούμενο φάρμακο από το τέλος του ψεκασμού καλύψεως μέχρι τη συγκομιδή (π.χ. 28 ημέρες εφόσον χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο dimethoate).

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς του να ακολουθήσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Τέλος, εάν στους ελαιώνες των 43 Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα δακοκτονίας 2013, κάποιος παραγωγός τυγχάνει να έχει εσοδεία στα ελαιόδεντρα του, δεν θα πληρώσει εισφορά δακοκτονίας ανεξάρτητα από το ελαιοτριβείο που θα αλέσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook