Για την αποκατάσταση των ζημιών της παραλίας Κερατοκάμπου και του Αλιευτικού καταφυγίου Καστρίου του Δήμου Βιάννου, απαντά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, διαβιβάζοντας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «η παραλία Κερατοκάμπου και το αλιευτικό καταφύγιο Καστρίου έχουν υποστεί εκτεταμένη διάβρωση και καταστροφή από τις καιρικές συνθήκες. Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία ασφαλούς λειτουργίας του καταφυγίου και η εγκατάλειψη της περιοχής από Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Οι ισχυροί νοτιάδες του χειμώνα οδήγησαν στη διάβρωση της παραλίας στον Κερατόκαμπο με αποτέλεσμα το 80% των τουριστικών καταλυμάτων να είναι άδειο, καθώς ο κόσμος προτίμησε άλλες περιοχές όπου οι παραλίες τους δε θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα του Κερατόκαμπου.»

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού: «αναφορικά με τα έργα η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει την αρμοδιότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεγάλων έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Η αρμοδιότητα της μελέτης και κατασκευής των έργων αυτών προωθείται με ευθύνη Δημόσιων Φορέων ή Ιδιωτών.»

Υπογραμμίζεται ότι «στην υπηρεσία, υποβλήθηκε Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου για τα έργα βελτίωσης των αλιευτικών καταφυγίων Κερατόκαμπου και Άρβης, συνοδευόμενα και από έργα προστασίας από τη διάβρωση των παρακείμενων ακτών. Παράλληλα διαβιβάστηκε, λόγω αρμοδιότητας, από την Δ/νση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ΠΠΕ από τον Δήμο Βιάννου έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών Κερατόκαμπου και Άρβης χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα προτεινόμενα έργα στην ΠΠΕ που είχε υποβάλλει ο ΟΛΗ.»

Στο έγγραφο μάλιστα της αρμόδιας υπηρεσίας, ξεκαθαρίζεται ότι «οι δύο Προμελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τέθηκαν στο αρχείο της Υπηρεσίας μας προκειμένου να υποβληθεί αρμοδίως μία και μόνο μελέτη για το σύνολο των προτεινόμενων έργων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σχετική μελέτη.

Όσον αφορά το αλιευτικό καταφύγιο Καστρίου του Δήμου Βιάννου σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία μας φάκελος (ΠΠΕ ή ΠΠΠΑ ή ΜΠΕ) για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook