Υλικά

Για τη ζύμη
• 300 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
• 150 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
• 1 αυγό
• 20 γρ. κρύο νερό
• 3 γρ. αλάτι
• 2 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
• 240 γρ. φύλλα σπανακιού
• 30 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 50 γρ. πατάτες, κομμένες σε μικρά ζαράκια
• 60 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
• 100 γρ. ανθότυρο (φρέσκια μυζήθρα)
• 20 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 10 γρ. βούτυρο
• 180 γρ. γιαούρτι
• 2 κρόκοι αυγών
• 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• Αλάτι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.Σε ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Βάζουμε στην επιφάνεια διαφανή μεμβράνη και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).

Την ψήνουμε στους 180° C για 10 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε τα φασόλια. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. 

Παράλληλα σε κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι να τσιγαριστεί στο μισό ελαιόλαδο και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να χάσει τα υγρά του. Αλατίζουμε και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Μόλις κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σ’ένα μπώλ. 

Παράλληλα σ’ένα τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τις πατάτες και τις λιαστές ντομάτες για 4-5 λεπτά μέχρι να μυρίσουν. 

Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε στο μπώλ με το σπανάκι. Τρίβουμε το ανθότυρο και διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι.

Σε άλλο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τους κρόκους και τη κεφαλογραβιέρα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Στην ζύμη της τάρτας στρώνουμε το μίγμα του σπανακιού και απο πάνω απλώνουμε το μίγμα του γιαουρτιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, για 15 περίπου λεπτά. 

Αποσύρουμε απο το φούρνο και μόλις κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.