Η Περιφέρεια Κρήτης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και τo ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης διοργανώνουν σήμερα -Τετάρτη 6 Nοεμβρίου- στις 7 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο συναυλία με θούρια-ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού του Ρεθύμνιου και παρουσίαση βιβλίου με ένθετο ψηφιακό δίσκο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο Παύλος Βλαστός (Βυζάρι Αμαρίου 1836- Ρέθυμνο 1926) θεωρείται ο «πατέρας» της Κρητικής λαογραφίας. Η σημαντικότατη Συλλογή του για τον κρητικό πολιτισμό «θησαυρίζεται» στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά).

Από τη Συλλογή του Π. Βλαστού ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, Ανδρέας Γιακουμάκης εντόπισε τα ηρωικά θούρια του 19 ου αιώνα, τα οποία και θα παρουσιάσει με τις χορωδίες – ορχήστρες της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο: «Θούρια τον 19ο αιώνα στην Κρήτη από τη Συλλογή Π. Βλαστού», με πατριωτικά τραγούδια του 19ου αιώνα (θούριος του Ρήγα, ύμνος της Κρήτης, συνθέσεις του Π. Βλαστού κλπ.) τα οποία συνοδεύονται με εισαγωγικά σημειώματα, παρτιτούρες ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής και ένθετο ψηφιακό δίσκο.