Εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για ζημιές τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή που συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας του 2013.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο ΕΛΓΑ από την προηγούμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου έλαβε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα διασταυρωμένα αρχεία με τις δηλώσεις καλλιέργειας του τρέχοντος έτους (ΟΣΔΕ 2013) αμέσως μετά την πληρωμή της προκαταβολής της, Ενιαίας Ενίσχυσης. Υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού αναφέρουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για της αποζημιώσεις του 2013. 
Ως γνωστό, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων είναι η διαβίβαση στον ΕΛΓΑ του αρχείου των δηλώσεων ΟΣΔΕ και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του 2013.
Να σημειωθεί ότι κάποιες πληρωμές αποζημιώσεων που αναφερόντουσαν σε ζημιές του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου του 2013 πραγματοποιήθηκαν διότι οι καλλιέργειες αυτές (π.χ. πορτοκάλια) «υπαγόντουσαν» ουσιαστικά στο ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2012.

Στο ΥπΑΑΤ οι προτάσεις των Ομάδων Εργασίας για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Εν τω μεταξύ όσον αφορά το θέμα με τις προτάσεις των Ομάδων Εργασίας για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έχουν αποσταλεί ήδη στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και μελετούνται. 
Στόχος πάντως του ΕΛΓΑ είναι να υπάρξουν αποφάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οπότε όποια αλλαγή πραγματοποιηθεί (θεσμικό πλαίσιο, διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, τρόπος υπολογισμού των εισφορών κ.α.) να ισχύσει την ερχόμενη χρονιά.
Στόχος των προτάσεων αυτών είναι μεταξύ άλλων να βελτιωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι, κλπ), να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών και να ενισχυθεί η συνεργασία του ΕΛΓΑ με τους αγρότες, τις οργανώσεις τους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ

Να σημειωθεί ότι η τελευταία πληρωμή που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ ήταν την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου σε 399 παραγωγών και το συνολικό της ύψος έφθανε τα 370.000 ευρώ περίπου. 
Ειδικότερα, ο ΕΛΓΑ την ημέρα εκείνη κατέβαλε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 353 δικαιούχους παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 250.759,84 ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013 (που αφορούσε το ΟΣΔΕ 2012).
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Επίσης ο ΕΛΓΑ κατέβαλε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 118.444,81 ευρώ σε 46 παραγωγούς, για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Πυρκαγιές 2009».
agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook