Υλικά

• 4 μέτριες μελιτζάνες
• 120 γρ. πληγούρι
• 80 γρ. φακές
• 60 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 60 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
• 70 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
• 170 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε φλύδες
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 120 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες. Χαράζουμε τη σάρκα τους και αλατίζουμε. Σωτάρουμε σε τηγάνι και κατόπιν σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και μόλις κρυώσουν με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε τη σάρκα τους. 

Παράλληλα σε κατσαρολάκι, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και τη σάρκα της μελιτζάνας (ψιλοκομμένη). 

Ρίχνουμε τις φακές και το πληγούρι και φτιάχνουμε τη γέυση με αλάτι και πιπέρι. 

Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Όταν η γέμιση είναι έτοιμη, γεμίζουμε τις μελιτζάνες ΄βαζουμε τη γραβιέρα απο πάνω και τελειώνουμε στο γκρίλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν.