NEEΣ, αυξημένες δόσεις θα κληθούν να καταβάλουν από τη Δευτέρα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς το πιστωτικό σύστήμα προχωρεί σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25% αλλά και τη σταθερά ανοδική τάση που καταγράφει το επιτόκιο αναφοράς, Euribor 3μήνου, από την αρχή του έτους.

Τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση στις χορηγήσεις επισημαίνουν στην «Ε» ότι «ο ανοδικός κύκλος των ευρωπαϊκών επιτοκίων που μόλις ξεκίνησε αποτυπώνεται ήδη στον προσωπικό προϋπολογισμό των δανειοληπτών» και προσθέτουν ότι οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων μετά την άνοδο του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου κατά 0,25% την ίδια στιγμή που το Euribor 3μήνου σπάει εκ νέου ρεκόρ, ωθούμενο από τις προσδοκίες νέας κίνησης τους επόμενους μήνες.

Για τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, η αυξημένη επιβάρυνση έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τη στιγμή που η αποπληρωμή των υποχρεώσεων γίνεται ήδη μετ\’ εμποδίων και ύστερα από ένα μακρύ διάστημα χαμηλών επιτοκίων, ειδικά στη στεγαστική πίστη.

Χθες το Euribor 3μήνου ανήλθε στο 1,36%, από 1,10% που ήταν στις αρχές Μαρτίου και 1% στις αρχές του χρόνου, εξέλιξη που συνεπάγεται 36% αύξηση στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών από τις τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους δανειολήπτες σε ετήσια βάση, με την αύξηση του κόστους δανεισμού να έχει σχεδόν διπλασιαστεί καθώς το επιτόκιο αναφοράς τον Μάρτιο του 2010 ήταν μόλις 0,634%.
Oπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, «πρόκειται για εξέλιξη που “πλήττει” το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών, καθώς το Euribor 3μηνης διάρκειας αποτελεί το επιτόκιο αναφοράς του συνόλου σχεδόν των δανείων (95%) που χορηγεί τους τελευταίους μήνες το πιστωτικό σύστημα».

Οι ίδιοι αποδίδουν την ανοδική πορεία στις εκτίμησεις των αγορών ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ και μάλιστα οι αναλυτές την τοποθετούν χρονικά τον Ιούλιο, το αργότερο.
Η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει εύλογα και τα λίγα νέα δάνεια που δίνονται και κυρίως λειτουργεί ανασταλτικά στο κομμάτι της ζήτησης.

Και αύξηση του περιθωρίου

Οι τράπεζες πάντως έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των περιθωρίων για τα νέα δάνεια ενώ πραγματοποίησαν ανατιμολογήσεις υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε αύξηση των spreads δανεισμού των επιχειρήσεων, η οποία έγινε δεκτή σχεδόν αδιαμαρτύρητα από τους δανειολήπτες που υφίσταντο την πίεση από πλευράς ρευστότητας. Για μεγάλο διάστημα παρέμεινε τουλάχιστον σε χαμηλό επίπεδο η άλλη συνιστώσα, το Euribor.

Η αύξηση του Euribor συνεπάγεται αύξηση του κόστους χρήματος και για τις τράπεζες, καθώς αποτελεί το επιτόκιο δανεισμού και για τις ίδιες, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την ολοένα αυξανόμενη αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι του πιστωτικού συστήματος.

Συναγερμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Hδη, με την ολοκλήρωση του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών άγγιξαν τα 27 δισ. ευρώ, με τον διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος να αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία ότι η ανοδική τάση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση θα συνεχιστεί και το 2011.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη των «κόκκινων» δανείων στο 13% – 14% στο τέλος της τρέχουσας χρήσης με αποτέλεσμα δάνεια άνω των 33 δισ. ευρώ να μην εξυπηρετούνται από τους κατόχους τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ποσοστό των επισφαλειών αυξήθηκε το 2010 στο 10,4% από 7,7% το 2009, ενώ τα συνολικά δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 257,7 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισφαλειών που φθάνει στο 20,5% από 13,4% το 2009 εντοπίζεται στα καταναλωτικά δάνεια και σημαίνει ότι ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται. Τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ ανησυχητική είναι και η εικόνα για τα στεγαστικά δάνεια με τις επισφάλειες να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των επισφαλειών στη στεγαστική πίστη έφτασε το 10% από 7,4% το 2009, που σημαίνει ότι ένα στα δέκα στεγαστικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

Επιδεινούμενη είναι η κατάσταση και στην επιχειρηματική πίστη με τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται να φθάνουν τα 10,7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 123,1 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, καθώς το ποσοστό των επισφαλειών ανήλθε στο τέλος του 2010 στο 8,7% από 6,7% στο τέλος του 2009.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook