Νομικά προτίθεται να κινηθεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης του ΟΑΕΕ, όπως αποκάλυψε στο Flashnews.gr o πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

\”Σε αυτά τα ειδοποιητήρια θα κινηθούμε νομικά, δεν είναι αυτό ένα μέτρο το οποίο θα συνετίσει κάποιον αλλά θα τον εξοντώσει. Νομίζω ότι δε συμφέρει το κράτος αν θέλει να εισπράξει κάτι από τις οφειλές, να εξοντώσει την μικρομεσαία επιχείρηση\” τόνισε ο κ. Κορκίδης ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ θα προχωρήσει και σε ένα ακόμη βήμα αποσύροντας τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας, από τα Διοικητικά Συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Κορκίδης στις δηλώσεις του, έδωσε το στίγμα που επικρατεί στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι \”Νομίζω ότι ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι\”. Θεωρώ ότι αν ισχύσει το μέτρο θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα\”.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ με αναδρομική ισχύ – Τελεσίγραφο μέχρι τέλος του έτους

Ο κ. Κορκίδης εξήγησε ότι η ΕΣΕΕ έχει κάνει πληθώρα προτάσεων και μάλιστα όχι με ρυθμίσεις αλλά με λύσεις.

\”Έχουμε προτείνει το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενεργοποίηση των ανενεργών ασφαλισμένων και καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Η πρόταση για το θέμα του παγώματος και της κεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών εισφορών, τέθηκε την 1η Αυγούστου του 2012 και την επαναφέραμε την 1η Αυγούστου του 2013. Η πρόταση ήταν αναλυτική με πίνακες μάλιστα που έδειχναν ότι αυξάνονται και τα έσοδα του ταμείου.

Η ΕΣΕΕ απευθύνει τελεσίγραφο προς το Υπουργείο΄Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία αναφέροντας ότι:

\”Εμείς θα δώσουμε ένα περιθώριο μέχρι τέλους του έτους η πρόταση να έχει υλοποιηθεί και μάλιστα να έχει και αναδρομική ισχύ\” Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο, αν δεν δοθεί μια λύση μέχρι και το τέλος του έτους δεν θα σταματήσουμε, θα πάμε μέχρι τέλους.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει κάποια στιγμή να εισακουστούν όχι τόσο από το Υπουργείο, από εκεί τουλάχιστον υπάρχει κάποια ανταπόκριση, αλλά από τους δανειστές μας, ενώ ανέφερε ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον κ. Βρούτση ώστε να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το τι θα γίνει με το ταμείο του ΟΑΕΕ.

Χιλιάδες οι ασφαλισμένοι που \”απειλούνται\” με κατασχέσεις

Όπως έχει υπολογιστεί, αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ θα βρεθούν περίπου 246.544 ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι του Οργανισμού που χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ (για τους 133.300 οι οποίοι έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ η αρμοδιότητα για την είσπραξη παραμένει στον ΟΑΕΕ).

Οι υπηρεσίες του Κέντρου έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνουν τον κάθε οφειλέτη χωριστά για την ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail) και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί, θα αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση.

Στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για την εξόφλησει ή ρύθμιση της οφειλής. Η ατομική ειδοποίηση θα αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ξεκινούν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το flashnews.gr  από το ΚΕΑΟ τα πρώτα ειδοποιητήρια εστάλησαν στις 17/10 και από τις 10 Νοέμβρη, όσοι δεν ανταποκριθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Εκατοντάδες ειδοποιητήρια έχουν σταλεί και στην Κρήτη ενώ το μεγαλύτερο κύμα θα αρχίσει να αποστέλλεται από 1/1/2014.

Flashnews.gr
Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook