Μικρά σημάδια ανάκαμψης αρχίζει να παρουσιάζει η παραθεριστική κατοικία στην Κρήτη, που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη κάμψη στις πωλήσεις οικοπέδων και ακινήτων, καθώς μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Ρωσία, αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για ανοικοδόμηση εξοχικών συγκροτημάτων ενώ υπάρχει ζήτηση και για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη είπε στην “Π”: “Τις τελευταίες ημέρες επικοινωνούν μαζί μας μεγάλες εταιρείες από τη Ρωσία, που ψάχνουν οικόπεδα άνω των 4.000τ.μ. σε όλη την Κρήτη, κοντά στη θάλασσα ή με θέα στη θάλασσα για ανέγερση εξοχικών σπιτιών.

Αναζητούν πολυτελείς βίλες

Η ίδια ανέφερε ότι άλλες εταιρείες και πάλι από την Ρωσία αναζητούν για λογαριασμό πελατών τους να ενοικιάσουν βίλες ή συγκροτήματα κατοικιών-διαθέτοντας 3.000-4.000 ευρώ την ημέρα για 1 εβδομάδα ή 15 μέρες.

Αυτό δείχνει ότι η εξοχική κατοικία, σιγά σιγά αρχίζει να ανακάμπτει”.


Πτώση 30% στις τιμές

Η πρόεδρος των κτηματομεσιτών σημείωσε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η πτώση στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών έφθασε και το 50% ενώ σημείωσε ότι λόγω αυτής της κάμψης, οι τιμές τους έχουν μειωθεί έως 30%. Μʼαυτές τις συνθήκες, σημείωσε, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν από υποψήφιους αγοραστές”.

Η Α. Μαυράκη είπε ακόμη, ότι το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων παραθαλάσσιων οικοέδων δείχνουν εταιρείες κυπριακών συμφερόντων.

Την εκτίμησή του ότι η εξοχική κατοικία μπορεί να αλλάξει την οικονομία της Κρήτης εξέφρασε μιλώντας στην “Π” ο κτηματομεσίτης Μανόλης Δαμιανάκης, ο οποίος σχολίασε: “Πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του προσδιορισμού της χρήσης γης, αλλά και να μειωθούν οι φόροι.

Αν το κράτος δώσει κίνητρα και ασχοληθεί σοβαρά με την παραθεριστική κατοικία, δεν θα προλαβαίνουμε να πουλάμε
”.

Ο ίδιος είπε ότι σήμερα, πολλοί επενδύουν σε εξοχικά σπίτια σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, αφού τα κόστη είναι πολύ μικρότερα από αυτά της Ελλάδας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα σπίτι 100τ.μ. στην Τουρκία μπορεί να αγοραστεί με 150.000 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο σπίτι στην Ελλάδα αρχίζει από 250.000 ευρώ λόγω της μεγάλης φορολογίας που κάνει την αγορά ασύμφορη.


Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όχι επενδύσεις

Ο κτηματομεσίτης Γιώργος Σακαλάκης σημείωσε: “Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιο ενδιαφέρον από τη ρωσική αγορά, αλλά όλα είναι σε επίπεδο συζητήσεων.

Περιμένουμε να δούμε αν αυτό το ενδιαφέρον οδηγήσει και σε επενδύσεις
”.

Ανάλογες ήταν οι επισημάνσεις και του κτηματομεσίτη Μανόλη Γιακουμάκη, ο οποίος μας είπε: “Τα τελευταία χρόνια, η αγορά της παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη έχει χαθεί, υπάρχει βέβαια η αγορά της Ρωσίας αλλά δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει.

Αντίθετα, δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον από αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας.

Η Κρήτη να γίνει προορισμός παραθεριστικής κατοικίας

Η Κρήτη μπορεί να γίνει προορισμός παραθεριστικής κατοικίας, ωστόσο, μέχρι τώρα τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά, σημείωσε ο πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής Γιώργος Γουναλάκης, ο οποίος υπογραμμίζει:

το βασικό πρόβλημα των μεγάλων τουριστικών οίκων (δυνάμει επενδυτών), σε σχέση με την Ελλάδα δεν είναι τα οικονομικά κίνητρα αλλά το δαιδαλώδες χρονοβόρο και ευμετάβλητο σύστημα αδειοδότησης. Επιπλέον, οι σύγχρονες τάσεις της διεθνούς αγοράς, για πρώτη φορά ευνοούν ένα λιγότερο μαζικό και ποιοτικότερο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με τις πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού χώρου.

Πιθανότατα άλλοι τομείς της οικονομίας να πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της πάση θυσία προσέλκυσης μεγάλων ξένων κεφαλαίων. Στον τομέα του τουρισμού όμως, τόσο η διεθνής κατάταξη της χώρας, όσο και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα επιτρέπουν τη χάραξη μιας πολιτικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με βασικό στόχο την προστασία, προβολή και ισόρροπη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων και σε καμία περίπτωση την, ακριβή έστω, εκποίησή τους
.

Χιλιάδες ξένοι έχουν αγοράσει σπίτια στην Κρήτη

Ο ίδιος ανέφερε: “Η παραθεριστική κατοικία, με όποια προβλήματα στην ανάπτυξη είχε ως σήμερα, βοήθησε στην ουσιαστική αναβάθμιση πολλών εγκαταλελειμμένωνχωριών της Κρήτης, ανεβάζοντας όμως παράλληλα τις εμπορικές αξίες πολλών περιοχών – ιδίως παραθαλάσσιων – μετατρέποντας τες σε απαγορευμένες περιοχές για τη μεσαία τάξη που ουσιαστικά την νέμονταν και την κατείχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα Χανιά, στο χωριό Ανύδρη, το 94% των οικιών ανήκουν σήμερα σε Γερμανούς, ενώ στην περιοχή του Αποκόρωνα, βορείως της Γεωργιουπόλεως εκτιμάται ότι την τελευταία πενταετία περίπου 10.000 ξένοι έχουν αγοράσει κατοικία. Αντίστοιχα παραδείγματα, όχι όμως όμοιας κλίμακας, υπάρχουν και στην Ανατολική Κρήτη
.

Το 7% των Ρώσων επισκεπτών ενδιαφέρεται για εξοχικό σπίτι

Στην εξοχική κατοικία, το ρωσικό ενδιαφέρον είναι παραπάνω από θερμό, αφού σε ημερίδα με θέμα «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε ότι το 7% των τουριστών από τη Ρωσία που επισκέπτονται τη χώρα μας, ενδιαφέρεται για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας.

Εάν υπολογιστεί με βάση τους 443.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το εννεάμηνο του 2010, θα μπορούσαν το διάστημα αυτό να έχουν αποκτηθεί 31.000 παραθεριστικές κατοικίες με ρωσικά κεφάλαια.

 «Δυστυχώς δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε το 5% της αγοραστικής τους δυνατότητας», επισημαίνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των κτηματομεσιτών, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές χώρες που προσφέρουν θάλασσα και ήλιο, όπως n Ισπανία, n Ιταλική Ριβιέρα και n Βουλγαρία, ενώ -τελευταία- προστίθεται και n Κροατία στον ανταγωνισμό.

εφημερίδα « Πατρίς»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook