Έκθεση με θέμα "Κρήτη 1913-2013-Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση" θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ης επετείου απο την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 8 μμ και οργανώνεται από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Χανίων), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", σε συνεργασία με τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, Λασιθίου, Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α./Τμήμα Ρεθύμνου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μέσω αρχειακού υλικού, σχεδίων και φωτογραφιών, η επιρροή της ένωσης στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία της Κρήτης. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να διατυπωθούν οι απαντήσεις που έδωσε η αρχιτεκτονική στην Κρήτη στα μείζονα αιτήματα της εκατονταετίας και κυρίως σε αυτά που αφορούν τη σχέση με το παρελθόν και τη φύση, κύρια συστατικά της ιδιομορφίας του νησιού. Αναδεικνύεται το έργο αρχιτεκτόνων που έχουν δημιουργήσει στο νησί και επιδιώκεται η προβολή της αρχιτεκτονικής παραγωγής του 20ου αιώνα στην Κρήτη ως στοιχείο του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού της.

Δομή έκθεσης:

Κρητική Πολιτεία 1898 -1913: Θα παρουσιαστούν σχέδια και φωτογραφίες κτιρίων που ανεγέρθησαν κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και στους τέσσερις νομούς (ενότητες: Κτήρια Διοίκησης, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, Υποδομών και Εμπορίου, Πολιτισμού, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Αστικός Σχεδιασμός και κατοικίες) - αδημοσίευτα σχέδια και φωτογραφίες - πρωτογενές αρχειακό υλικό.

Μεσοπόλεμος 1913-1940: Όμοια με τα παραπάνω, αλλά επιπροσθέτως θα παρουσιαστούν Ξενοδοχεία, Εργοστάσια κλπ. Αδημοσίευτα σχέδια και φωτογραφίες - πρωτογενές αρχειακό υλικό.

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική: Όμοια με τα παραπάνω.

Πολεοδομία: Πολεοδομικά σχέδια - φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πολεοδομική εξέλιξη πόλεων και χωριών της Κρήτης.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κα Αμαλία Κωτσάκη|Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Τον σχεδιασμό εκθεσιακού χώρου και εντύπων έχει αναλάβει η κα Λουκία Μάρθα |Αρχιτέκτων-σκηνογράφος ESA-Pari. 

Στη συλλογή υλικού συμμετείχαν αρχιτέκτονες μηχανικοί από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, καθώς και ομάδα φοιτητών.

Μέγας Χορηγός: Ίδρυμα Ωνάση
Κύριοι Χορηγοί: Elouda Hotels & Resorts|Αλφα Τεχνική ΑΕ | ΟΤΕ | COSMOTE 

Διάρκεια έκθεσης: 11.11.2013 - 11.01.2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00|Σάββατο  10.00 - 14.00|Κυριακή κλειστά