Μπελάδες «μυρίζεται» η Washington Times για την Κύπρο, η οποία σε αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύει, εκτιμά ότι το νησί έχει εισέλθει στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου, εξαιτίας της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με μια ακανόνιστη τουρκική εξωτερική πολιτική και έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ακόμη και αν οι ηγέτες της Μεσογείου, επιδεικνύουν δεξιότητα στον τρόπο με τον οποίο ασχολούνται με αυτές τις νέες απειλές αλλά και ευκαιρίες, εκτιμά η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, χρειάζονται την στήριξη ενός ισχυρού αμερικανικού πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο πλέον παρουσιάζεται αποδυναμωμένο.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθούν αυτές που έγιναν νωρίτερα στις Ισραηλινές θάλασσες, μετά τις γεωτρήσεις της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek – Avner.

Η τρέχουσα εκτίμηση για ύπαρξη 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800 δισ. δολάρια, αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, τονίζει η εφημερίδα, για μια μικρή χώρα της οποίας το τρέχον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η εφημερίδα.

Η Washington Times, υποδεικνύει ότι οι ποσότητες αυτές, θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Τουρκία, ή την Ευρώπη, εξηγώντας πως αν και ένας αγωγός προς την Τουρκία θα ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά και πρακτικά λύση, το σενάριο αυτό δεν είναι εφικτό, εφ \’όσον τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το 36 τοις εκατό της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει τι ποσότητες μπορεί να εξάγει, επιτρέπει σε Κύπρο και Ισραήλ την ανταλλαγή φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο συμμάχους να προχωρήσουν στην από κοινού δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Εάν η Αίγυπτος, συνεχίζει η Washington Times, η Γάζα, ο Λίβανος και η Συρία ανακαλύψουν με τη σειρά τους φυσικό αέριο και ενταχθούν στο σύγχρονο κόσμο , θα μπορέσουν να λάβουν μέρος, στο σχέδιο μετατρέποντας την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο.

Πηγή: sigmalive

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook