Το «πράσινο φως» δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, με παράλληλη προστασία των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όρισε, έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια, ζώνες α\’ απολύτου προστασίας εντός του ακίνητου, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία φρόντισε αποτελεσματικά για την προστασία των μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή, με προεξάρχοντα το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, εντός της πλαζ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν τελικά ολοκληρωθεί η πώληση του «φιλέτου» του Αστέρα Βουλιαγμένης, τότε θα πρόκειται για την «αγορά του αιώνα» για τον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν δοθεί ποτέ τόσα χρήματα για την αγορά ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ελλάδα, όσα αναμένεται να δοθούν για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

«Ο ναός εξαιρείται από κάθε συναλλαγή – ακόμη και κατά την πώληση του συγκροτήματος» υπογράμμισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία διευκρίνισε ότι η παραπάνω απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τον αρχαιολογικό νόμο, αλλά και κατόπιν συμφωνίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και με τους κάτοικους.

Αυτό ζήτησε η ίδια από το Συμβούλιο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, όπου μετέχει με το γγ του υπουργείου Οικονομικών. Εξάλλου, έγινε δεκτό από όλους, ακόμη και από την εταιρεία που σήμερα εκμεταλλεύεται την πλαζ.

Να σημειωθεί πως απόλυτης προστασίας θα τυγχάνουν οι λοιπές εκτάσεις, που χαρακτηρίστηκαν α\’ ζώνη, συγκεκριμένα δεν θα μπορούν να αλλοιωθούν ή να χτιστούν, σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Αφορούν στο ύψωμα στο λόφο της Χερσονήσου, όπου έχει αποκαλυφθεί πρωτοελλαδική εγκατάσταση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, αλλά και στο βορειοδυτικό Πύργο, στα δεξιά των λουομένων στο δασωμένο λόφο. Το θέμα ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στο ναό του Απόλλωνα διερευνάται.

Το συγκρότημα

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης εκτείνεται σε 304 στρέμματα, εκ των οποίων τα 111 ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα λάβει ένα μέρος των χρημάτων από την πώληση του συγκροτήματος. Παράλληλα, ο Αστέρας, μέσω θυγατρικής του εταιρείας, έχει ενοικιάσει για 40 χρόνια την όμορη μαρίνα της Βουλιαγμένης, η οποία έχει χερσαίο τμήμα 47 στρεμμάτων. Η μαρίνα βρίσκεται σε περίοδο εκσυγχρονισμού, καθώς έχει αποφασισθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μαρίνα λειτουργεί πλέον στη μέγιστη πληρότητα και με αρκετά σκάφη μεγάλου μήκους να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τον ελλιμενισμό τους. Φέτος, η εταιρεία αναμένει να περάσει σε λειτουργική κερδοφορία, καθώς, πέραν του προγράμματος αναδιοργάνωσης που έχει μειώσει το κόστος, υπάρχει ανοδική τάση στις κρατήσεις. Το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε πτώση κατά 3,8% στα ενοποιημένα έσοδα της «Αστήρ Παλάς» κυρίως λόγω του ότι φέτος δεν έγιναν οι εκδηλώσεις των Ποσειδωνίων, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια.

Στόχος για το συγκρότημα αποτελεί και το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού τιμήματος, στο πλαίσιο διαδικασίας πώλησης του συγκροτήματος, θα παίξει η δυναμική ενός σύνθετου επενδυτικού σχεδίου με την παρουσία του ξενοδοχειακού στοιχείου, της τουριστικής κατοικίας, της ανάπτυξης της μαρίνας και της όμορφης παραλίας «Astir Beach».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα κλειδιά του Αστέρα Βουλιαγμένης θα παραδοθούν στον πλειοδότη του διαγωνισμού την Άνοιξη του 2014.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook