Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για το τρέχον έτος.

Η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκότατες για την ανάπτυξη του εντόμου και η καρποφορία των ελαιόδεντρων ήταν εξαιρετικά χαμηλή στην πλειονότητα των περιοχών του νομού.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές του νομού εκτός από τις κάτωθι για τις οποίες αναφέρεται η αντίστοιχη ημερομηνία συγκομιδής:

Δήμος Κισσάμου

α) Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου: Τ.Κ. Βλάτους και Τ.Κ. Κεφαλίου από 9/11/2013, Τ.Κ. Έλους από 10/11/2013, Τ.Κ. Κάμπου 10/11/2013 εκτός από τον Οικισμό Μελισσιάς όπου η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει από 13/11/2013

β) Δημοτική Ενότητα Κισσάμου: Τ.Κ. Καλάθενων από 8/11/2013 Δήμος Πλατανιά

Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Οικισμός Φωτακάδο από 14/11/2013, Τ.Κ. Κακοπέτρου από 16/11/2013 και Τ.Κ. Παλαιών Ρουμάτων από 17/11/2013

Δήμος Χανίων

Δημοτική Ενότητα Κεραμειών: Τ.Κ. Δρακώνας και Τ.Κ. Πλατυβόλας από 16/11/2013, Τ.Κ. Κάμπων από 14/11/2013, Τ.Κ. Κοντόπουλων από 18/11/2013, Τ.Κ. Μαλάξας από 13/11/2013, Τ.Κ. Παπαδιανών από 15/11/2013 εκτός από τον Οικισμό Λούλου όπου η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει από 12/11/2013.

Καλούνται οι παραγωγοί να τηρήσουν αυστηρά τις ως άνω ημερομηνίες καθώς επίσης και σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, σε συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν το αναγραφόμενο στην ετικέτα όριο από την συγκομιδή, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων θα πραγματοποιήσει και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ελέγχους στο ελαιόλαδο για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω χαμηλής καρποφορίας είναι οι κάτωθι:

• Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Οικισμός Φλωρίων της Τ.Κ. Καντάνου, Οικισμοί Ανύδρων και Παλαιόχωρας της Τ.Κ. Παλαιόχωρας
• Δήμος Κισάμου: Οικισμός Λιβάδια της Τ.Κ. Αμυγδαλοκεφαλίου, Οικισμός Μονής Χρυσοσκαλιτίσσης της Τ.Κ. Βάθης, Τ.Κ. Γραμβούσας, Τ.Κ. Πλατάνου, Τ.Κ. Δραπανιά, Τ.Κ. Περβολακίων, Τ.Κ. Ποταμίδας, Τ.Κ. Ρόκας, Τ.Κ. Σφακοπηγαδίου εκτός από τον Οικισμό Αρμενοχωρίου, Τ.Κ. Φαλελιανών, Τ.Κ. Χαιρεθιανών
• Δήμος Πλατανιά: Τ.Κ. Ανώσκελης, Τ.Κ. Βουκολιών εκτός από τον Οικισμό Κεφάλας, Τ.Κ. Νεριανών, Τ.Κ. Αφράτων, Τ.Κ. Γλώσσας, Τ.Κ. Καληδωνίας, Τ.Κ. Κολυμβαρίου, Τ.Κ. Νοχιών, Τ.Κ. Ραβδούχας, Τ.Κ. Ροδωπού, Τ.Κ. Γερανίου
• Δήμος Χανίων: Δ.Κ. Αρωνίου, Δ.Κ. Κουνουπιδιανών, Τ.Κ. Στερνών, Τ.Κ. Απτέρων

Οι περιοχές που έχουν εξαιρεθεί με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων είναι:

• Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Τ.Κ. Πλεμενιανών, Τ.Κ. Κακοδικίου, Τ.Κ. Επανοχωρίου
• Δήμος Κισάμου: Οικισμός Αλιγοί της Τ.Κ. Στροβλών
• Δήμος Πλατανιά: Τ.Κ. Νέου Χωριού, Οικισμός Φωτακάδω της Τ.Κ. Βουκολιών, Οικισμός Μεσαυλίων της Τ.Κ. Κακοπέτρου, Τ.Κ. Μανολιόπουλου, Οικισμός Λίμνης της Τ.Κ. Ζουνακίου, Τ.Κ. Κουφού, Τ.Κ. Μεσκλών, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Ψαθογιάννου

Για το ελαιόλαδο που προέρχεται από αγροτεμάχια ευρισκόμενα στις περιοχές αυτές δεν καταβάλλεται η εισφορά δακοκτονίας. Σχετική ενημέρωση ως προς το θέμα αυτό θα αποσταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ και στους Δήμους στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook