Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

- το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% και θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013

- το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75% και θα τεθεί σε ισχύ επίσης στις 13 Νοεμβρίου

- το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντάγκι δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι συμβατή με τις κατευθυντήριες γραμμές (forward guidance) που έχει δώσει η ΕΚΤ για το μέλλον, ενώ - όπως υποστήριξε - θα βοηθήσει τις υγιείς τράπεζες στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης να έχουν πρόσβαση στις αγορές. Επίσης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική».

«Η αξιολόγηση των τραπεζών, η οποία ξεκινά αυτόν τον μήνα και ολοκληρώνεται στο επόμενο 12άμηνο, γίνεται για να προσελκύσει τους επενδυτές στην περιοχή και για να έχει η Ευρωζώνη πιο υγιείς τράπεζες, με μεγαλύτερη ορατότητα στους ισολογισμούς τους» τόνισε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε τον κίνδυνο για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις μεταρρυθμίσεις.

zougla.gr