«Το χωριό των καταραμένων» είναι η πινακίδα- με ζωγραφισμένη μια κόκκινη σβάστικα- που τραβά το βλέμμα των επισκεπτών που φτάνουν στο Leith της Βόρειας Ντακότα, στις ΗΠΑ. Ο 62χρονος Craig Cobb την έβαλε εκεί την περασμένη εβδομάδα. Οι κάτοικοι θέλουν να την κατεβάσουν αλλά δεν είναι σίγουροι αν μια τέτοια κίνηση είναι νόμιμη- την έχει τοποθετήσει πάνω σε δική του γη.

Πριν τρις μήνες οι κάτοικοι του Leith έμαθαν πως ο 62χρονος που ζούσε ανάμεσά τους για πάνω από ένα χρόνο, είχε διαπράξει εγκλήματα μίσους και είχε αθόρυβα αγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης στην περιοχή με στόχο να μετατρέψει τη μικρή κοινότητα σε θύλακα λευκών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ryan Schock, τότε η ζωή τους ήρθε τα πάνω κάτω. Μέσα σε μερικές εβδομάδες στην ήσυχη κοινότητα που είχε κάποτε πληθυσμό μόλις 16 κατοίκων έγιναν πορείες και εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Πινακίδες που έγραφαν «Απαγορεύεται η είσοδος» και «Μην πλησιάζετε» ξεφύτρωσαν σε ένα μέρος όπου κάποτε οι κάτοικοι δεν έκλειναν καν τις πόρτες τους.

Οι κάτοικοι λένε πως ο Cobb και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να τους προκαλέσουν σε βία- μέχρι να πέσει η πρώτη γροθιά, ο πρώτος πυροβολισμός.

Ωστόσο ο Cobb υποστηρίζει πως εκείνος είναι που δέχθηκε παρενοχλήσεις και πως απειλούνται οι δικές του πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της πόλης εξέδωσε μορατόριουμ για τις νέες κατασκευές στην περιοχή και αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες κανείς δεν επιτρεπόταν να ζει σε τροχόσπιτο για πάνω από δέκα μέρες και πως δεν μπορούν να έχουν δικαιώματα ψήφου όσοι δεν είναι κανονικοί κάτοικοι.

Ο Cobb θα πρέπει να εγκαταστήσει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στα ετοιμόρροπα κτήρια που είναι στην κατοχή του, αν επιθυμεί να στεγάσει εκεί κόσμο. Έχει προθεσμία 30 ημέρες για να συμμορφωθεί.

Μέχρι στιγμής μόνο μία οικογένεια έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Cobb και μετακόμισε στο Leith. Είναι ο 28χρονος Kynan Dutton, μέλος της Εθνικοσοσιαλιστικής Κίνησης και βετεράνος του πολέμου του Ιράκ και η γυναίκα του Deborah που μετακόμισαν εκεί με τα πέντε παιδιά τους το Σεπτέμβριο.

Σήμερα ζουν στο σπίτι του Cobb χωρίς τρεχούμενο νερό και θέρμανση ενώ η Deborah, πρώην δασκάλα, παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον στα παιδιά της.

«Ο Craig είναι πρωτοπόρος», λέει ο Dutton. «Κάνει κάτι που οι άλλοι επιχείρησαν και απέτυχαν να κάνουν. Κάνει κάτι που, αν δεν το κάνουμε, ως φυλή, θα χαθούμε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν θύλακα λευκών, μια κοινωνία των λευκών. Όταν κάποιος με αποκαλεί ρατσιστή δείχνει πως δεν γνωρίζει. Απλά προτιμώ τους δικούς μου ανθρώπους, είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων. Δεν αποκλείουμε κανέναν», δήλωσε στη Daily Mail, αλλά θα προτιμούσαμε να ζούσαμε χωριστά, μόνο με τους δικούς μας ανθρώπους».

Υπάρχει μόνο ένας μαύρος κάτοικος στο Leith, ο Bobby Harper που ζει εκεί με τη (λευκή) σύζυγό του εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Μια μέρα βρήκαν στην πόρτα τους ένα σημείωμα με παραλήπτρια τη Sherill: «Τι κάνεις παντρεμένη με ένα νέγρο; Θέλω να τον αφήσεις και να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τον κ. Cobb. Κάντο τώρα!»

Για τον Dutton, η κα Harper είναι «προδότρια της φυλής».

Στο πλαίσιο του σχεδίου του για μια «κοινωνία λευκών» ο Cobb έχει δωρίσει γη στον Tom Metzger, ιδρυτή της White Aryan Resistance (WAR), οργάνωσης μίσους, τον Alex Linder, ιδιοκτήτη του Vanguard News Network, (VNN), μιας ιστοσελίδας αντισημιτικής και υπέρ της «εξολόθρευσης» των Εβραίων και τον ηγέτη της Εθνικοσοσιαλιστικής Κίνησης Jeff Schoep.

«Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον Cobb είναι αποφασισμένοι να ζήσουν χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς αρκετό φαγητό, να θυσιάσουν τις ζωές τους για εκείνον», λέει ο Harper.

Ο Cobb λέει πως θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Leith αλλά τονίζει: «Πρόκειται για πόλεμο. Θα πρέπει απλά να το δεχθούν, θα γίνουμε πλειοψηφία, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Μιλώντας στην Daily Mail περιέγραψε το στόχο του: «Θέλουμε να βρούμε καταφύγιο», είπε απειλώντας ταυτόχρονα: «Θα φέρω εδώ σκληροπυρηνικούς της Άριας Φυλής, θα φέρουμε κόσμο που έχει περάσει είκοσι χρόνια στη φυλακή».

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι υπέρμαχος της λευκής φυλής ούτε νεοναζί αλλά «δημιουργός». Πρόκειται για αναγνωρισμένη θρησκεία σύμφωνα με το Credo 64, τη Βίβλο του Λευκού Ανθρώπου.

Τονίζει πως δεν είναι μέλος βίαιου κινήματος αλλά θεωρεί πως υπάρχει καλή και κακή βία και δηλώνει περήφανος για τη χρήση ρατσιστικών και αντισημιτικών όρων.

Ο 48χρονος κάτοικος Lee Cook φοβάται να αφήσει πίσω του την οικογένειά του όταν φεύγει για τη δουλειά. Στην πραγματικότητά η οικογένειά του ζει σε ένα τροχόσπιτο στη διάρκεια της εβδομάδας και επιστρέφει στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα.

«Πας στο κρεβάτι με ένα όπλο στο πλευρό σου, αγοράζεις όπλο στη γυναίκα σου. Φέρνεις και το παιδί σου να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο γιατί φοβάσαι», λέει.

Οι κάτοικοι έκαναν την έρευνά τους. Ξέρουν πως ο Cobb έφυγε από τον Καναδά όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα μίσους για την ιστοσελίδα του «Whitepeace». Είχε πάει εκεί αφότου τον έδιωξαν από την Εσθονία το 2009 και του απαγορεύτηκε για δέκα χρόνια η είσοδος στη χώρα για «έκθεση της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και των ηθικών αρχών σε κίνδυνο».

Έξι δικηγόροι αρνήθηκαν να αναλάβουν ρόλο συμβούλου του δημοτικού συμβουλίου γιατί φοβούνται για τις οικογένειές τους.

Κάθε μέρα ο Dutton υψώνει διάφορες σημαίες, της Εθνικοσοσιαλιστικής Κίνησης, του Τρίτου Ράϊχ, μίας οργάνωσης υπέρ της οπλοφορίας.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. Για τον Cobb αφορά την ανατροπή αυτού το οποίο απαξιεί. «Οι κάτοικοι του Leith είναι κατώτεροι των κατωτέρων. Είναι το χωριό των καταραμένων, είναι τρομαγμένοι και θυμωμένοι. Συμπεριφέρονται σαν μια μικρή πόλη να είναι ιερότερη από άλλες, ας το ξεπεράσουν».

Για τους κατοίκους του Leith είναι ένας αγώνας να προστατεύσουν ό,τι αγαπούν. «Τώρα πρέπει να τον νικήσουμε», λέει ο Cook, «να νικήσουμε τις ιδέες του, τα ψέματά του».

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook