Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 4-6/11/2013 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια». Το σεμινάριο ήταν δωρεάν και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και το Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ).

Το σεμινάριο έγινε στα πλαίσια του έργου «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε καινοτόμες πρακτικές για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς», που συν-χρηματοδοτείται από το ΔΣΕ και συντονίζει το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Π. Μοσχολιός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη βούληση του Δήμου να στηρίξει δυναμικά την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά.

Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις ποικιλίες, τα συστήματα διαχείρισης, το κλάδεμα, την άρδευση και λίπανση, την επεξεργασία και την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την πιστοποίηση και την προβολή και προώθηση των πρϊόντων της ελιάς. Παράλληλα έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες, όπου έγινε επίδειξη κλαδέματος καρποφορίας και ανανέωσης, δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους για αναλύσεις, αλλά και σε ελαιουργεία όπου τονίσθηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας τους σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου.

Στο τέλος έγινε συζήτηση και με τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα και κατετέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα στο Δήμο Αγρινίου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 160 άτομα, μεταξύ των οποίων αγρότες, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, γεωτεχνικοί, και γενικότερα άτομα που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς.

Η συνεργασία του Δ. Αγρινίου με το Ινστιτούτο συνεχίζεται με την ανάλυση δειγμάτων εδάφους και φύλλων από ελαιώνες του Δήμου Αγρινίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook