Ο χρηματοπιστωτικός κόσμος της Γερμανίας επικρίνει έντονα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το βασικό επιτόκιο. Για ολέθριο μήνυμα κάνουν λόγο οι ασφαλιστικοί όμιλοι.

Σε μια ύστατη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%, που συνιστά ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Η απόφαση αιφνιδίασε την πλειονότητα των αναλυτών, που ανάμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε στο 5% το βασικό επιτόκιο, μέχρι τουλάχιστον τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η μείωση του επιτοκίου δεν προφέρει αναπτυξιακή ώθηση

Έντονα επικριτικές είναι, ωστόσο, οι αντιδράσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών ομίλων της Γερμανίας. Ο Σύνδεσμος των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, GDV, χαρακτήρισε τη μείωση του επιτοκίου «ολέθριο μήνυμα» προς τους γερμανούς ασφαλισμένους σε προγράμματα συνταξιοδότησης. «Τα χαμηλά επιτόκια λειτουργούν σε βάρος τους», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γιοργκ φον Φίρστενβερτ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι μειώσεις του βασικού επιτοκίου, σε ποσοστό κοντά στο μηδέν, δεν προσφέρουν καμία αναπτυξιακή ώθηση. Αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν τις πιέσεις που ασκούνται στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες προκειμένου αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική του Συνδέσμου Ιδιωτικών Τραπεζών, BdB. «Δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία αξιοσημείωτη αναζωογόνηση της χορήγησης πιστώσεων στις χώρες της κρίσης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μίχαελ Κέμερ, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι «μεσομακροπρόθεσμα θα ενταθούν οι κίνδυνοι της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, κυρίως ο κίνδυνος εσφαλμένης εκτίμησης των ρίσκων, εσφαλμένων επενδυτικών αποφάσεων, ενώ είναι πιθανή η πρόκληση φούσκας στις τιμές των ακινήτων».

Δεν θα μετακυλίσουν τη μείωση στα δάνεια προς τους πελάτες

Οι συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας (Volks- Raiffeisenbanken, BVR) εκτιμούν ότι τα χαμηλά επιτόκια «δεν πρόκειται να φτάσουν στις χώρες της κρίσης». Όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ της BVR, Αντρέας Μάρτιν, «οι τράπεζες των χωρών της κρίσης δεν πρόκειται να μετακυλίσουν τη μείωση του βασικού επιτοκίου στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες τους».

Είναι σαφές ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δυσκολεύεται να κατανοήσει τα κίνητρα της ΕΚΤ για την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των τραπεζικών και ασφαλιστικών συνδέσμων επισημαίνουν ότι ναι μεν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει μειωθεί στο 0,7% (Πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το όριο που θέτει η ΕΚΤ), ωστόσο \”αυτός δεν είναι λόγος για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια\”, τονίζει ο Γιοργκ φον Φίρστενβερτ.

Πιο ψύχραιμος ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο οποίος μολονότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της ΕΚΤ, παραδέχεται ότι \”ο Ντράγκι απέδειξε πως μπορεί να αντιδράσει γρήγορα, όταν διαπιστώνει ένα πρόβλημα και μπορεί να πείσει το ΔΣ της ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια σε χρόνο ρεκόρ\”. Ωστόσο, και ο Χόλγκερ Σμίντινγκ αμφιβάλλει για το αποτέλεσμα της απόφασης. \”Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες\”, εκτιμά ο οικονομολόγος και προσθέτει: \”Τα επιτόκια για τα γερμανικά νοικοκυριά ήταν ούτως ή άλλως χαμηλά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Με λίγα λόγια η μείωση του βασικού επιτοκίου δεν βλάπτει, αλλά δεν πρόκειται να προφέρει πολλά\”.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook