Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης έθεσε στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, το ζήτημα της  χρηματοδότησης των έργων βελτίωσης της λιμενικής υποδομής.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, σε επιστολή που απέστειλε στον γ.γ του Υπουργείου κ. Λίτινα, (ο οποίος κατάγεται από το Ρέθυμνο), από την πλευρά των Μινωικών Γραμμών, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι αν υλοποιούνταν σειρά βελτιωτικών έργων στο λιμάνι του Ρεθύμνου, τα πλοία της εταιρείας θα μπορούσαν και θα είχαν τη θέληση να προσεγγίσουν  το λιμάνι της πόλης.

Μέρος μάλιστα της επιστολής αποκαλύπτει τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Μinoan, για να βρεθεί τρόπος συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με επίκεντρο την ακτοπλοϊκή ενίσχυση του νομού.

«Αν  είχαμε κρηπιδώματα με μεγαλύτερη δυνατότητα  θα μπορούσαν τα ημερήσια πλοία, για παράδειγμα των Μινωϊκών Γραμμών, να προσεγγίζουν το Ρέθυμνο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θερινής  περιόδου, κάτι που θα  ήταν για την πόλη μας μια ζωογόνα οικονομική ανάσα.

Τουλάχιστον, αυτή τη διαβεβαίωση μου παρείχε ο κ. Μανιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος των MINOAN LINES όταν, στη διάρκεια  μιας συνεργασίας μας, μου ξεκαθάρισε πως αν υπήρχε αυτή η τεχνική δυνατότητα, τα μεγάλα και σύγχρονα πλοία της εν λόγω εταιρείας, θα προσέγγιζαν το
Ρέθυμνο. Ο ίδιος δε, θεωρεί πως, μόνον πεπαλαιωμένα πλοία (άνω της 15 ετίας) μπορούν να  ελλιμενιστούν στο Ρέθυμνο

Το ζήτημα όπως διαμορφώνεται ενόψει της κρουαζιέρας

Tο κυριότερο όμως είναι πως, εκτός της ακτοπλοϊκής μας απομόνωσης κι  ενώ είναι δεδομένο ότι η τουριστική αγορά της κρουαζιέρας μετατοπίζεται από την Καραϊβική στην ανατολική Μεσόγειο,  το 2013  οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές συνολικά της Κρήτης, θα αδυνατούν να δεχθούν αυτή τη μεγάλη εισροή  επισκεπτών, με ότι αυτή συνεπάγεται.  

Το αίτημα όπως διατυπώθηκε στο γ.γ του Υπουργείου

Σας παρακαλώ, λοιπόν, κύριε Γενικέ να εξαντλήσετε την επιρροή και τις δυνατότητες που σας παρέχει το υψηλό σας αξίωμα,  για να  εξασφαλίσουμε από  τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου σας, τη βελτίωση της λιμενικής μας υποδομής.

Γνωρίζω πολύ καλά, αφού είμαι σε απόλυτη συνεννόηση με τον Υφυπουργό μας κ. Μανόλη Όθωνα, ότι κι εκείνος σας έχει θέσει το θέμα με ιδιαίτερη έμφαση  και ότι,  αύριο,  έχει συνεργασία μαζί σας στην οποία θα λάβει μέρος και ο  Πρόεδρος του Λιμενικού μας Ταμείου, ο οποίος θα σας εγχειρίσει μια φιλόδοξη πρόταση για το Λιμάνι του Ρεθύμνου.

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι η χρονική συγκυρία δεν προσφέρεται για πολυδάπανα έργα.

Θα παρακαλούσα όμως, με την εμπειρία και τη γνώση σας, να διακρίνετε, από τη συνολική πρόταση του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, ποιο υποέργο θα μπορούσαμε άμεσα να υλοποιήσουμε, χωρίς ν’ ακυρώσουμε το συνολικό Προγραμματισμό, ώστε, σε πρώτο στάδιο, η λιμενική μας υποδομή να μπορεί να υποδεχθεί μεγαλύτερα πλοία, μήκους περί των 200μέτρων.»