Η Ορεινή Ναυπακτία ή η γη των Κραβάρων για τους παλαιότερους μοιάζει να απολαμβάνει την προνομιακή της θέση. Περιβάλλεται ανατολικά από τον ποταμό Μόρνο, δυτικά από τον ποταμό Ευήνο και βόρεια και νότια από τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο.

Τα χωριά της μοιάζουν να «κουρνιάζουν» στον κόρφο επιβλητικών Ναυπακτιακών βουνών και έχουν μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Άνω Χώρας. Η Μεγάλη Λομποτινά – όπως ονομαζόταν παλιότερα η Άνω Χώρα – είναι το πιο κοσμοπολίτικο και τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό της περιοχής. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά των Βαρδουσίων, ξεχωρίζει με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια της και τα γραφικά καλντερίμια της. Στην πλατεία δεσπόζει ο ναός της Αγ. Παρασκευής με τα δύο καμπαναριά του και το παρκαρισμένο λεωφορείο –μία Mercedes του \’40 – που σκαρφάλωνε επί τρεις δεκαετίες από τη Ναύπακτο στα χωριά των Κραβάρων.

Σε δημοφιλία την ανταγωνίζεται, το χωριό Ελατού: Κτισμένο στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου διαθέτει όμορφους ξενώνες και εστιατόρια που φημίζονται για τις τοπικές τους σπεσιαλιτέ. Βέβαια δεν είναι τα μοναδικά χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε. Η Ορεινή Ναυπακτία περιλαμβάνει περισσότερα από 45 χωριά που «κρύβονται» ανάμεσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καρυδιές, οξιές και λόγγους με καστανιές. Ξεχωρίζουν η Κάτω Χώρα ή αλλιώς η Μικρή Λομποτινά , η Λιμνίτσα με τις πέτρινες βρύσες και τις ρεματιές και η πανέμορφη Τερψιθέα που ατενίζει τις απέναντι βουνοκορφές. Δίπλα στην πλατεία της Τερψιθέας, στο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Για τους έμπειρους πεζοπόρους εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το «μονοπάτι του Ηρακλή». Συνδέει τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα και περνά μέσα από την χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο δρόμος που ακολούθησε ο Ηρακλής για να πάει από την Πελοπόννησο στην πόλη Πλεύρωνα της Αιτωλίας. Περνώντας μέσα από όμορφα δάση και φυσικές πηγές, η διαδρομή αυτή είναι σκέτη μαγεία.

Πού να μείνετε:

Στα Πέτρινα της Άνω- Χώρας. Απολαύστε την πολυτέλεια και την άνεση που προσφέρουν οι πέτρινες κατοικίες, αμφιθεατρικά χτισμένες, σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα και καστανιές. Στον εσωτερικό χώρο κυριαρχεί το στοιχείο του ξύλου ενώ κάθε ένα δωμάτιο είναι εμπνευσμένο και από ένα από τα αγριολούλουδα της περιοχής. Οι κατοικίες διαθέτουν πέτρινο τζάκι, μεγάλη βεράντα και πατάρι με εσωτερική σκάλα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook