Η CIA πληρώνει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια το χρόνο στον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών AT&T για να της παρέχει τα δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών ανθρώπων που φέρονται νε έχουν σχέση με την τρομοκρατία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ συνεργάζεται με την CIA βάσει ενός εθελοντικού συμβολαίου, επισημαίνει στο άρθρο της η εφημερίδα.

Η AT&T προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το δημοσίευμα.

Βάσει της συμφωνίας, η CIA δίνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς υπόπτων για τρομοκρατία στην εταιρεία, η οποία στη συνέχεια ερευνά τις βάσεις δεδομένων της και παραδίδει την υπηρεσία τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η CIA δεν έχει δικαιοδοσία να παρακολουθεί Αμερικανούς πολίτες και τα περισσότερα από τα στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων που της παραδίδει η AT&T αφορούν διεθνείς αριθμούς.

Όταν πρόκειται για αμερικανικό τηλεφωνικό αριθμό, η AT&T δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του ανθρώπου στον οποία ανήκει και διαγράφει πολλά από τα ψηφία του όταν δίνει τα στοιχεία στη CIA, επισημαίνει η εφημερίδα.

Χωρίς να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προγράμματος αυτού, ο Τομπ Έμπιτζ, εκπρόσωπος της CIA, διαβεβαίωσε ότι αυτές οι δραστηριότητες της υπηρεσίας δεν αφορούν στην παρακολούθηση αμερικανών πολιτών.

«Η CIA προστατεύει τη χώρα και σέβεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτικότητα διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές της συλλογής πληροφοριών επικεντρώνονται στις πληροφορίες από το εξωτερικό και την αντικατασκοπεία», σημείωσε ο Έμπιτζ.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook