Με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών Σχολείων και ΕΠΑΛ ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, οι εκδηλώσεις «ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» με στόχο τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και τον περιορισμό των τροχαίων στο Νησί.

Οι μαθητές είχαν μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να βιώσουν σε συνθήκες προσομοίωσης τη σωστή οδήγηση, καθώς επίσης την πρόσκρουση και την ανατροπή οχήματος.

Ακολούθησαν μαθήματα πρώτων βοηθειών από το Σώμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και επίδειξη από το ΕΚΑΒ, ενώ η Τροχαία Ηρακλείου διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια για την Οδική Ασφάλεια και τον Κ.Ο.Κ.
Ο ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ διεξάγεται από 8 έως 18 Νοεμβρίου σε όλο το νησί, με πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητήριων Κρήτης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Πλατανιά και Κισσάμου, καθώς και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών.Στη διάρκεια της τελετής έναρξης των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε ότι «Πρόκειται για εκδηλώσεις οι οποίες στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της οδικής ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν. Αν έστω και ένας μικρός αριθμός επισκεπτών ξεπεράσει την παθογένεια της επιθετικής οδήγησης και να μπει στη λογική της ασφαλούς και ευσυνείδητης οδήγησης, τότε θα έχουμε πετύχει το σκοπό μας».Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει όλους τους φορείς, τις εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για να μειώσουμε τα τροχαία στο οδικό δίκτυο της Κρήτης. Για την αποφυγή των τροχαίων δεν αρκούν μόνο οι οδικές υποδομές αλλά και η οδηγική μας συμπεριφορά. Στις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν ενήλικες αλλά και μαθητές σχολείων».

Ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου κ. Μάνος Χρυσός δήλωσε ότι «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Συμμετέχουμε ενεργά και αυτό που θα πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά είναι να σεβόμαστε τον ΚΟΚ. Η Τροχαία Ηρακλείου κάνει συνεχείς δράσεις, με την διανομή έντυπου υλικού, με την οργάνωση ομιλιών σε σχολεία, στρατόπεδα και αλλού, ενώ οι οδικοί έλεγχοι της υπηρεσίας μας έχουν εντατικοποιηθεί. Τα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί».Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν: από τις 16.00 έως 18.00 σήμερα το απόγευμα παρουσίαση Μηχανοκίνητου Αθλητισμού για μοτοσικλέτες, από τον Πρωταθλητή Ελλάδος Motocross Νίκο Διακάκη, παρουσίαση auto από τους πρωταθλητές Κρήτης 1600ce, Γιάννη Νικολιδάκη, οδηγό και Νίκο Πετούση Συνοδηγό και παρουσίαση Αγωνιστικής Ποδηλασίας από τον Γυμναστή Παύλο Ποτουρίδη, ενώ η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με συναυλία του σχήματος ΟΞΥΜΩΡΟ στις 18.00.

Αύριο Σάββατο 9 Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις στην Πλατεία Ελευθερίας θα ξεκινήσουν στις 10.00 το πρωί με Αιμοδοσία από Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας Βενιζέλειου Νοσοκομείου η οποία θα διαρκέσει έως τις 13:30.

Παράλληλα, 11:00-12:00 και 16:00-17:00 θα παραδίδονται Μαθήματα Α’ Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό σε κάθε ενδιαφερόμενο και επίδειξη ΕΚΑΒ από 12:30 έως 13:30. θα ακολουθήσει 17:00-19:00 η προβολή Εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» με θέμα τα τροχαία ατυχήματα και σχολιασμός από την κα. Δέσποινα Λιμνιωτάκη.

Μια εξαιρετική εκδήλωση με ειδικούς ομιλητές – Συγκοινωνιολόγους, Πολιτικούς Μηχανικούς του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ- θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα 18:00-20:00 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κορωναίου 9, Αίθουσα Καστελλάκη με θέμα «Υψηλή προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια στην Κρήτη».

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας επίδειξη απεγκλωβισμού από ΕΜΑΚ & ΕΚΑΒ από 11:00 έως 12:00 και από 17:00 έως 18:00. Στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει ο γύρος της πόλης από ποδηλάτες με κράνη.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν 11,12,13 Νοεμβρίου στο Νομό Λασιθίου, 14,15 Νοεμβρίου στο Νομό Ρεθύμνου και 16,17,18 Νοεμβρίου στο Νομό Χανίων.