Ένα μάτσο «φρικιά» της τεχνολογίας που ξέμεναν από λεφτά και πολλή καλή τύχη, αυτά ήταν τα «θεμέλια» του Twitter που σήμερα εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα κάνει τους ιδρυτές του- όσους εξ αυτών έχουν απομείνει- ζάπλουτους.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Hatching Twitter» του αρθρογράφου των New York Times Nick Bilton, πίσω από την υπηρεσία των «τιτιβισμάτων» υπάρχει μια ιστορία με ανελέητα πισώπλατα μαχαιρώματα, απληστία και φθόνο.

Ήταν το 2006 όταν μια ομάδα «geek» με δυσκολία προσαρμογής στην κοινωνία, συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο και επιχείρησαν να κάνουν τη τύχη τους- και περιουσία- με την άνθιση της τεχνολογίας.

Δεν είχαν και πολλή τύχη με την εταιρεία τους «Odeo» και ξέμεναν από λεφτά. Τότε ο νεοαφιχθείς 29χρονος πρώην φοιτητής Jack Dorsey είχε μια ιδέα.

Ένα βράδυ που καθόταν με τον συνιδρυτή της «Odeo» Noah Glass σε ένα αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να συνέλθουν από μεθύσι, σκέφτηκε μια ιστοσελίδα όπου οι χρήστες του διαδικτύου θα έγραφαν απλές καθημερινές πληροφορίες για τη ζωή τους όπως «ξάπλωσα» ή «είμαι έξω για ψώνια»

Για τον Dorsey, που είχε ένα πρόβλημα στην ομιλία και δυσκολευόταν στην επικοινωνία, ήταν μια τέλεια ιδέα.
Ύστερα ο Glass εμπλούτισε την ιδέα, ήταν η εποχή που έπαιρνε διαζύγιο και ένιωθε πολύ μόνος. Θα ήταν ωραία η νέα ιστοσελίδα να επιτρέπει στο χρήστη να «συνομιλεί» με φίλους, κάτι που ο ίδιος είχε απελπισμένα ανάγκη.

Οι δυο νεαροί κίνησαν το ενδιαφέρον ορισμένων συναδέλφων τους- ανάμεσά τους ήταν ο Evan Williams που είχε μόλις πουλήσει το blogging website του, Blogger, στη Google.

Ο Glass σκέφτηκε το όνομα Twitter μια μέρα που το κινητό του άρχισε να δονείται μέσα στην τσέπη του. Κοίταξε στο λεξικό σκεπτόμενο της λέξη «twitching» κι έπεσε πάνω στο «twitter».

Λίγους μήνες αργότερα ο Glass εξομολογήθηκε στον Dorsey πως φοβόταν ότι οι άλλοι «συνεργάτες» σχεδίαζαν τον εξοβελισμό του από την εταιρεία. Είχε δίκιο, αλλά δεν γνώριζε πως ήταν ο Dorsey ο ιθύνων νους του σχεδίου. Ο Dorsey, τον οποίο οι συνάδελφοί του περιγράφουν ως «Μακιαβελικό» είχε μυστικά απειλήσει να αποχωρήσει από την εταιρεία αν δεν έδιωχναν τον Glass.

Και το πέτυχε: ο Glass, που εξόργισε τους συναδέλφους του όταν μεθυσμένος αποκάλυψε το μυστικό τους σχέδιο σε πιθανούς ανταγωνιστές, πήρε μια μικρή αποζημίωση και μερικές μετοχές της εταιρείας, τις οποίες εκείνος στη συνέχεια πούλησε.

Οι δύο φίλοι συναντήθηκαν για ποτό το βράδυ που διώχθηκε ο Glass και ο Dorsey έδειξε σοκαρισμένος από τα «φρικτά» νέα, σύμφωνα με τον Bilton.

Αργότερα ο Νoah Glass βυθίστηκε στην κατάθλιψη νιώθοντας προδομένος από τους φίλους του. Ο Bilton αναφέρει πως «ακόμα αναρρώνει» και εξερευνά τις λεωφόρους του ίντερνετ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τον έχουν οδηγήσει πουθενά.

Δεν πέρασε πολύς και ο ίδιος ο Jack Dorsey έπεσε θύμα του φθόνου του, καθώς φάνηκε πως οι εναπομείναντες συνεταίροι δεν είχαν καμία ικανότητα διοίκησης της επιχείρησης.

Ο Dorsey ήταν τόσο μεθυσμένος στο πάρτι έναρξης του Twitter που έπεσε και χτύπησε και χρειάστηκε ράμματα στο κεφάλι. Μετά βίας κατάφερνε να ψελλίσει μερικές λέξεις στις συνεδριάσεις και συνεχώς έφευγε από το γραφείο νωρίς για να πάει στα μαθήματα γιόγκα ή… ραψίματος. Το 2008, του δόθηκε αποζημίωση 149.000 ευρώ και του ανακοινώθηκε πως θα έμενε στην εταιρεία μόνο ως πρόεδρος και χωρίς καμία πραγματική ισχύ.

Αλλά ο Dorsey πήρε την εκδίκησή του, έπεισε τους επενδυτές να διώξουν τον Williams το 2010 αλλά και κατάφερε να εμφανίζεται ως το μοναδικό πρόσωπο πίσω από το Twitter.

Εντωμεταξύ το Twitter γινόταν όλο και πιο δημοφιλές και πολλοί διάσημοι είχαν λογαριασμούς, καθώς είχαν βρει ένα τρόπο να κοινοποιούν ό,τι ήθελαν χωρίς αυτό να περνά από το φίλτρο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Υπήρξαν κι εκείνοι που θέλησαν να το αγοράσουν, όπως ο Ashton Kutcher και ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Al Gore.

Ο Dorsey καλλιέργησε την εικόνα του νεαρού παιχνιδιάρη δισεκατομμυριούχου και με μια ομάδα ειδικών πίσω του άρχισε να πετά με ιδιωτικά τζετ και να κάνει πάρτι με διάσημους.

Σε κάθε του συνέντευξη άφηνε εκτός τους υπόλοιπους συντελεστές της ιστορίας του Twitter, εξοργίζοντας τους συνεργάτες του. Πολλές φορές έλεγε και διαφορετικές ιστορίες για την γέννηση της εταιρείας- μια φορά είπε στο Vanity Fair πως για πρώτη φορά του ήρθε η ιδέα του Twitter το 1984, το οποίο θα ήταν θαύμα διότι τότε εκείνος ήταν μόλις 8 ετών και το ίντερνετ «αγέννητο».

Όπως αποκαλύπτει ο Bilton, ο Dorsey ήθελε τόσο απελπισμένα να τον θεωρήσουν το «νέο Steve Jobs» που επιχείρησε να τον μιμηθεί σχεδόν στα πάντα. Φορά πάντα τα ίδια ρούχα- πουκάμισο Dior, τζιν και σακάκι- πειραματίστηκε με τα στρογγυλά γυαλιά του Jobs, χρησιμοποιούσε τις αγαπημένες εκφράσεις του ιδρυτή της Apple, αντέγραψε μέχρι και τις μουσικές προτιμήσεις του Jobs’ τουιτάροντας συνεχώς για το πόσο του άρεσαν οι Beatles.

Από σήμερα ο Dorsey θα γίνει πολύ πλουσιότερος καθώς η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο αναμένεται να τον κάνει πλουσιότερο κατά τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Williams αναμένεται να βγάλει τα περισσότερα λεφτά, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, επειδή έχει πολλές μετοχές.

Ο Noah Glass, σύμφωνα με τον Bilton, με τον οποίο ο Dorsey δεν έχει ανταλλάξει κουβέντα εδώ και πέντε χρόνια, μάλλον δεν θα βγάλει ούτε σεντς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook