Με εμφανή σημάδια κακοποίησης εντοπίστηκε το πτώμα ενός δημάρχου πόλης στην πολιτεία Μιτσοακάν στο δυτικό Μεξικό.

Ο 62χρονος, Ιγνάθιο Λόπεζ Μεντόζα, δήμαρχος της πόλης Σάντα Άννα Μάγια, πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από μέλη καρτέλ ναρκωτικών που λυμαίνονται την περιοχή. Γιατρός στο επάγγελμα και μέλος του αριστερού Εργατικού Κόμματος, βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, έχοντας στο σώμα του εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού.

Τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος είχε κάνει απεργία πείνας για 18 συνεχόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια του να κερδίσει από τη μεξικάνικη Γερουσία περισσότερους πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με αναφορές, όταν η κεντρική κυβέρνηση υποσχέθηκε στον Λόπεζ Μεντόζα ότι θα δοθούν περισσότερα κεφάλαια για να γίνουν έργα υποδομής, μια συμμορία ναρκωτικών τον κάλεσε και του ζήτησε μέρος των χρημάτων, τα οποία δεν είχε λάβει ακόμη.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, η οποία έληξε στις 22 Οκτωβρίου ο Λόπεζ Μεντόζα δήλωσε ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών ζήτησαν από τους δημάρχους το 10% από κάθε χρηματοδότηση δημόσιου έργου. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επέτρεπαν την έναρξη κανενός έργου υποδομής. Το καρτέλ ναρκωτικών Καμπαλέρος Τεμπλάριος ελέγχει μεγάλα τμήματα της πολιτείας Μιτσοακάν και αποσπά σημαντικά χρηματικά ποσά από αγρότες, ιδιοκτήτες καταστημάτων, επιχειρηματίες αλλά και από τις τοπικές αρχές.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook