Σημαντική μείωση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά τα 550 ευρώ έχει σημειωθεί την τελευταία πενταετία σε χιλιάδες δάνεια, δίνοντας σημαντική «ανάσα» μέσα στη σφοδρή ύφεση.

Σε μια προσπάθεια να παίξει ίσως το... τελελυταίο του χαρτί για την ενίσχυση της ανάκαμψης, ο Ιταλός τραπεζίτης ανακοίνωσε χθες τη μείωση του βασικού επιτκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης αποτελεί ένα «δώρο» από τον Mario Draghi της τάξης ακόμη και των 40 ευρώ το μήνα (για μεγάλα δάνεια).

Η πτώση θα γίνει άμεσα αισθητή για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν στην κατοχή τους δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με το επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν τη μείωση σε όλα τα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων που έχουν χορηγηθεί με το επιτοκίο της κεντρικής τράπεζας. Ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεκριμένων δανείων αφορά σε στεγαστικά.

Από το 0,50% στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% ο αντίκτυπος στη δόση ενός στεγαστικού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ωστόσο στα χρόνια της ύφεσης οποιαδήποτε «ανάσα» για τους δανειολήπτες θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Αξιοσημείωτη όμως είναι η μεταβολή της δόσης ενός στεγαστικού από το 2008, όταν το επιτόκιο αναφοράς βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο, μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά, για 200 χιλ. ευρώ δάνειο, διάρκειας 25 ετών η δόση πριν τη χθεσινή μείωση ήταν 884 ευρώ. Η ίδια δόση το 2008, με το επιτόκιο στο 4,25%, ήταν περίπου 1.218 ευρώ –ανάλογα με το περιθώριο (spread) κάθε τράπεζας. Σήμερα και μετά τη χθεσινή μείωση στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, η δόση έχει σταδιακά υποχωρήσει περί τα 859 ευρώ. Το όφελος για τον δανειολήπτη φτάνει τα 360 ευρώ στη δόση, ενώ «αγγίζει» τα 550 ευρώ για μεγαλύτερα ποσά.

Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι συνδεδεμένα με Euribor θα δουν έμμεση και μικρότερη μείωση, αν και ήδη το συγκεκριμένο επιτόκιο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια η μείωση του επιτοκίου αναμένεται να «παρασύρει» και τα επιτόκια των προθεσμιακών, τα οποία ήδη έχουν πάρει την κατιούσα από την αρχή του έτους. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η κίνηση της ΕΚΤ ωθεί ακόμη περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, στη γενικότερη τάση σύγκλισης των εγχώριων επιτοκίων καταθέσεων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.


Χρονολόγιο

Η ΕΚΤ, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, μείωσε τα επιτόκια στις 15 Οκτωβρίου του 2008, στο 3,75%, από 4,25% που βρισκόταν προηγουμένως καταγράφοντας υψηλό. Τον αμέσως επόμενο μήνα, το Νοέμβριο του 2008, η ΕΚΤ μείωσε ξανά το βασικό επιτόκιο στο 3,25% για να ακολουθήσει πολύ μεγαλύτερη μείωση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στο 2,50%.

Στη συνέχεια, το επιτόκιο αναφοράς υποχώρησε άλλες τέσσερις φορές μέσα στο 2009, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, φτάνοντας στο 1%, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Τότε, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2011 σημειώθηκε νέα αύξησηστο 1,50% για να υποχωρήσουν ξανά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 στο 1%. Τον Ιούλιο του 2012, το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1999, όταν ιδρύθηκε η κεντρική Αρχή, κάτω από το 1%, στο 0,75%. Τον περασμένο Μάιο ήρθε νέα μείωση στο 0,50% για να φτάσουμε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Ευρωζώνης χθες.


capital.gr/Κωνσταντίνου Μαριόλη