Στην Κύπρο βρέθηκε πριν λίγες εβδομάδες αντιπροσωπεία της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων, όπου στο περιθώριο των Αγώνων Φθνιοπώρου, πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση με το Σωματείο Ξιφασκίας Λευκωσίας.

Η σχετική ενημέρωση της Α.Λ.Ξ. Χανίων αναφέρει τα εξής:

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, παράλληλα με τους Αγώνες Φθινοπώρου, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης ανάμεσα στην Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων και το Σωματείο Ξιφασκίας Λευκωσίας. Η πρώτη φάση είχε γίνει στα Χανιά στο περιθώριο των καθιερωμένων αγώνων «Μάχη της Κρήτης» τον περασμένο Μάιο. 
 
Την Α.Λ.Ξ.Χανίων εκπροσώπησαν ο κος Ιπποκράτης Μανουδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ., ο κος Βαγγέλης Τσιτσιρίδης, Ταμίας, ο κος Μιχάλης Κωνσταντινόπουλος Προπονητής του Ξίφους Μονομαχίας, η κα Μαρία Μπακατσάκη , αθλήτρια, o Γιάννης Τσιτσιρίδης, 
αθλητής και η Νεκταρία Mανταδάκη , Διοικητικό στέλεχος του οι οποίοι μετέβησαν στη Λευκωσία. 
 
Κατά τη μικρή τελετη έγινε ανταλλαγή εθιμοτυπικών αναμνηστικών από τις δύο πλευρές και ολοκληρώθηκε και τυπικά η αδελφοποίηση της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων και του Σωματείου Ξιφασκίας Λευκωσίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο στα Χανιά στους αγώνες της «Μάχης της Κρήτης 2013» και ολοκληρώθηκε τώρα στη Λευκωσία στους Αγώνες Φθινοπώρου 2013. Τέθηκαν έτσι οι βάσεις για μια ολόπλευρη συνεργασία των Συλλόγων μας σε αθλητικό, εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και διάδοση του αγαπημένου μας Ολυμπιακού Αθλήματος 
της Ξιφασκίας στη νεολαία της Κρήτης και της Κύπρου. Είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη για την Ελληνική Ξιφασκία και ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των Σωματείων Ξιφασκίας. 
 
Η φιλοξενία των Κυπρίων αδελφών κατά την τριήμερη παραμονή ήταν πέρα από κάθε περιγραφή και η συγκίνηση τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση έκδηλη και από τις δύο πλευρές. 

Θερμές ευχαριστίες προς τον κο Θεόδωρο Ενωτιάδη, Πρόεδρο του Σ.Ξ.Λευκωσίας, τις κυρίες Ελένη Καραγιάννη και Ρίτσα Πήττα , τους κυρίους Βασίλη 
Αγγελίδη και Weizhou Cai και όλους του Κύπριους αδελφούς μας για τις αξέχαστες στιγμές που μας χάρισαν.  

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Αγώνες Φθινοπώρου 2013 στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία με συμμετοχή δεκάδων αθλητών και αθλητριών. Ήταν αγώνες Ξίφους Μονομαχίας με ελεύθερη συμμετοχή. Από την Α.Λ.Ξ.Χανίων συμμετείχαν η Μαρία Μπακατσάκη και ο Μιχάλης Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μάλιστα χάρισε στη Λέσχη το Χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των Ανδρών.