Είναι βαρετή η σεξουαλική ζωή αυτών των εντόμων: τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα μέσα της Ιουράσιας περιόδου.

Παλαιοντολόγοι στην Κίνα παρουσιάζουν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα εντόμων που πιάστηκαν στα πράσα, ηλικίας 165 εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με το in.gr, το αιώνιο ζευγάρι φαίνεται ότι ήταν απορροφημένο στο πάθος τη στιγμή που θάφτηκε κάτω από ένα στρώμα τοξικής ηφαιστειακής τέφρας -το αναπαραγωγικό όργανο του αρσενικού βρίσκεται ακόμα μέσα στο θηλυκό.

Στην επιστημονική βιβλιογραφία είχαν αναφερθεί ως σήμερα μόλις 33 περιπτώσεις διατηρημένων εντόμων που ζευγαρώνουν. Οι περισσότερες αφορούν έντομα παγιδευμένα σε κεχριμπάρι, και καμία δεν είναι αρχαιότερη από το νέο απολίθωμα στη βορειοανατολική Κίνα.

«Τα απολιθώματα εντόμων που ζευγαρώνουν είναι αρκετά σπάνια. Για το λόγο αυτό οι γνώσεις μας είναι ελλιπείς όσον αφορά τη στάση ζευγαρώματος και τον προσανατολισμό των γεννητικών οργάνων» σχολιάζουν οι ερευνητές του Capital Normal University.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLoS ONE, τα απολιθωμένα έντομα ανήκουν σε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος αφροκόρου.

Οι αφροκόροι, έντομα που πηδούν σαν ακρίδες (και κατέχουν μάλιστα τα πρωτεία του καλύτερου άλτη στο ζωικό βασίλειο) ζευγαρώνουν ακόμα και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, καταλήγει η μελέτη.

Είναι μια στάση που έχει δοκιμάσει καλά η εξέλιξη.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook