Στον «πάγο» μπαίνει η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το 2016, μέτρο που αναμενόταν να επιφέρει σημαντική ελάφρυνση της φορολογίας για εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Την είδηση ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, δίχως να αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης και παρά το γεγονός ότι η εναρμόνιση των τιμών προβλεπόταν στο μνημόνιο για το 2012.

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016», δήλωσε ο Φιλανδός επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη.

«Θα διαιωνίζεται η ληστεία του ελληνικού λαού με αξίες που δεν υπάρχουν και φόρους που δεν μπορούν να πληρωθούν», ανταπαντά μέσω του newpost.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στην τρομακτική αναντιστοιχία εμπορικών και αντικειμενικών τιμών.

Γεγονός είναι ότι οι πραγματικές αξίες των κατοικιών στην Ελλάδα, έχουν καταρρεύσει σε ποσοστό 38% από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, ενώ για τα επαγγελματικά ακίνητα η μείωση φτάνει το 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, τα εκατομμύρια των Ελλήνων ιδιοκτητών, που εξακολουθούν να φορολογούνται βάσει των αντικειμενικών, διαπιστώνουν ότι θα χρειαστεί να υπομείνουν για ακόμη τρία χρόνια τα τρέχοντα δυσβάσταχτα χαράτσια.

Όπως ενδεικτικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης, «Οι εμπορικές τιμές είναι κατά μέσο όρο 50% κάτω των αντικειμενικών. Στο Παλαιό Ψυχικό η αντικειμενική είναι 8.000 το τετραγωνικό και πουλάμε 3.500 – 4.000 ευρώ. Στην Γλυφάδα από τα 4.000 ευρώ της αντικειμενικής πουλάμε 2.500».

Μάλιστα, η ψαλίδα (αγοραίων - αντικειμενικών) αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο, καθώς με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, οι ειδικοί προβλέπουν νέα μείωση της αξίας των ακινήτων, που θα αγγίζει σε περιπτώσεις το 20%.

«Με την εναρμόνιση των τιμών, θα μειωνόταν σημαντικά για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών και ο Ενιαίος Φόρος του 2014 και ίσως το χαράτσι του 2013, αν είχε γίνει εγκαίρως. Φυσικά και ο φόρος μεταβίβασης. Η αναβολή για το 2016 έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και μόνο», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Το συμπέρασμα ενισχύεται από ένα και μόνον δείκτη, τον οποίο επικαλούνται οι μεσίτες. «Δεν ρίχνουν τις αντικειμενικές, γιατί δεν έχουν από πού αλλού να εισπράξουν, παρά μόνο από τα ακίνητα. Έχουμε καταλάβει ότι μέσα σε δύο χρόνια, έχουν εισπράξει από την φορολογία ακινήτων 8,5 δις; Από πού αλλού θα τα έβρισκαν; Γι’ αυτό επιμένουν να απομυζούν τον ιδιοκτήτη», καταλήγει ο κ. Ρεβύθης.

newpost.gr