Πρώτο θέμα: Υποδομές και ανάπτυξη

Η άνθηση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης φέρνει άνοιξη σε πολλά επίπεδα, στο οικονομικό (ακόμα και αυτές τις μαύρες μέρες που ζούμε) στο ενημερωτικό, στο εργασιακό, στο κοινωνικό. Έτσι, είναι ευχάριστο νέο, το ξεκίνημα του νέου ε-νημερωτικού portal FLASHNEWS που φιλοδοξεί να καλύψει μια διαπιστωμένη ανάγκη, αυτή της δικτυακής ενημέρωσης! Επειδή όπου δίκτυο και ψηφιακή ενημέ-ρωση η μαύρη γάτα τρέχει ασμένως, γεια σας νέοι διαδικτυακοί φίλοι μου κι ελπίζω να τα λέμε συχνά.

Ας πάμε (αφού αρχές χρόνου είναι, νέες διοικήσεις έχουμε παντού σε δήμους, περι-φέρειες κτλ) στο θέμα που απασχολεί τη κοινή γνώμη του νησιού, τις σοβαρές ελλεί-ψεις σε υποδομές και για ποιες λέγεται ότι οπωσδήποτε θα κατασκευαστούν από το (διάσημο αλλά αόρατο) Ε.Σ.Π.Α. για να υπάρξει ανάπτυξη.

Αρχή; Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου(στο Καστέλι), επέκταση αερολιμένα Χανίων.

Κλασικά αστεία (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε).

Το εννοώ; Μα το αεροδρόμιο Καστελίου στο Ηράκλειο όπως φαίνεται δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ποτέ για έναν λόγο (δεν αναφέρω ούτε την έλλειψη χρημάτων, ούτε τις μελέτες που ακόμα δεν ωρίμασαν, κτλ, κτλ). Δεν υπάρχει χώρος! Οι απαλλοτριώσεις της γης είναι υψηλότατες και δύσκολα μπορούν να πληρωθούν. Ειδικά από την βουλιαγμένη οικονομικά χώρα μας, άλλωστε οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν θέλουν να δώσουν τη γη τους. Έτσι απλά (δείτε στο http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/2009/06/blog-post_6952.html). Ήδη από τη δεκαετία του 1990 έπρεπε να έχει γίνει σχεδιασμός που θα επέτρεπε και το αεροδρόμιο Ηρακλείου να επεκταθεί μέσα στην θάλασσα (όπως κατασκευάζονται τώ-ρα πλέον τα σύγχρονα αεροδρόμια) και να αυξηθεί η δυναμικότητα του αεροδρομίου Χανίων, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά. Αντί αυτού έφτιαξαν το 1996 τον νέο αερολιμένα στα Χανιά, ο οποίος είχε κριθεί ΤΟΤΕ ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες εκείνης της εποχής!!! Τώρα λένε ότι οπωσδήποτε θα επεκταθεί το αεροδρόμιο Χανίων, φαντάζομαι σε μέγεθος και υποδομές που θα κριθούν ανεπαρκείς το 2018…

Υποδομές υποδοχής επιβατών και πλοίων κρουαζιέρες στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Ένα επίσης γνωστό ανέκδοτο! Έχω επιβιβαστεί στο λιμάνι Ηρακλείου σε κρουαζιε-ρόπλοιο. Έχω ρωτήσει που είναι οι τουαλέτες και που είναι τα γραφεία των λιμενικών αρχών. Έχω περπατήσει το λιμάνι της πιο δυναμικής στην επιχειρηματικότητα πόλης της Κρήτης. Θλίψη… Τόσα χρόνια, τόσα κοινοτικά πλαίσια, τώρα θα τα φτιάξουν όλα; Δεν νομίζω!

Μεγάλη βαβούρα γίνεται για να φτιαχτούν νέες εγκαταστάσεις και στο λιμάνι της Σούδας. Κι εγώ σας λέω πως είμαστε καραγκιόζηδες, γιατί πολλά χρόνια τώρα, τουλάχιστον από το 1992 που παρακολουθώ τα τοπικά αναπτυξιακά από κοντά, κανείς δεν ασχολήθηκε να δημιουργήσει μια σοβαρή υποδομή για υποδοχή επισκεπτών στο λιμάνι. Κι από τα Χανιά «περάσανε» τρία κοινοτικά προγράμματα στήριξης…μάλλον δεν θα πάρουμε άλλα, και θέλουν να κάνουν προχειροκατασκευή για να πουν ότι κάτι έκαναν.

Οι ευθύνες; Στο κράτος και στους προέδρους του Λιμενικού Ταμείου Χανίων που έβγαζε ένα σωρό λεφτά –έσοδα από εισπράξεις διάφορες, αλλά ποτέ δεν έφτιαξαν μια σοβαρή υποδομή υποδοχής στη Σούδα.

Μέχρι κι η Αλεξάνδρεια έχει ένα πολυτελέστατο χώρο υποδοχής στο λιμάνι της, εκεί που δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Εμείς οι γελοιώδεις τρέχουμε τώρα για να τοποθετήσουμε στα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων «τροχοβίλες παρά θιν αλός», για να ανακουφίζονται οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που θα μας επισκεφθούν το καλοκαίρι.
 
Αυτό λέγεται ανάπτυξη;

Αυτά για σήμερα από τη Μαύρη Γάτα!!!!
(Για την αντιγραφή: Μάγια Ε. Σπανουδάκη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook