Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Ρώμη, παρουσία τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πιστών, η θρησκευτική τελετή για την οσιοποίηση του πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.

Μεταξύ όσων έσπευσαν να παρακολουθήσουν την τελετή είναι και η Γαλλίδα καλόγρια Μαρί Σιμόν Πιέρ, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί ότι θεραπεύτηκε από τη νόσο του Πάρκινσον, χάρη σε θαυματουργή παρέμβαση του Πολωνού ποντίφικα.

Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου παρευρίσκονται μέλη συνολικά 87 επίσημων αποστολών, ανάμεσά τους ηγέτες 16 χωρών για να παρακολουθήσουν την θρησκευτική τελετή της οσιοποίησης.

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου μετατράπηκε σε μία γιγαντιαία τηλεοπτική οθόνη που παρουσιάζει την ιστορία της ζωής του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'.

Οι επίσημες προετοιμασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ανοίχτηκε ο τύμβος του Ιωάννη Παύλου, για να μεταφερθεί το σφραγισμένο φέρετρο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου από την Κυριακή τίθεται σε προσκύνημα.Το μάρμαρο που σφράγιζε τον τύμβο θα σταλεί στην Κρακοβία για να τοποθετηθεί σε εκκλησία που θα αφιερωθεί στον Πολωνό όσιο.

Τη νύχτα του Σαββάτου έγινε ολονύχτια προσευχή στο αρχαίο Ρωμαϊκό στάδιο του Τσίρκο Μάσσιμο της Ρώμης, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 150.000 πιστών.

Από το Σάββατο απαγορεύεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό, ενώ σήμερα, Κυριακή απαγορεύονται οι πτήσεις σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.


Συνολικά, είκοσι δύο αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών και εκπρόσωποι από τουλάχιστον 87 χώρες παρέστησαν στην τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στο Βατικανό.

Πώς οδηγήθηκε το Βατικανό στην οσιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄

Ο δρόμος για την οσιοποίηση άνοιξε με την απόδοση ενός θαύματος στον Ιωάννη Παύλο Β', αλλά για να γίνει άγιος θα πρέπει να αναγνωριστεί και δεύτερο θαύμα. Κανονικά, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 50 χρόνια από το θάνατο κάποιου για να αγιοποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία, αλλά για τον Ιωάννη Παύλο Β' οι διαδικασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα.

Το θαύμα που έχει αποδοθεί στον προηγούμενο Ποντίφικα αφορά στη θεραπεία της Γαλλίδας καλόγριας Μαρί Σιμόν Πιερ, η οποία έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.

Η καλόγρια προσευχήθηκε στη μνήμη του Πάπα Ιωάννη Παύλου (ο οποίος επίσης έπασχε από Πάρκινσον) δύο μήνες μετά το θάνατό του, και όπως δηλώνει ξαναγεννήθηκε, θεραπεύτηκε από τη νόσο και μπόρεσε ξανά περπατήσει, να γράψει και να οδηγήσει.tovima