«Δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή. Μία φράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σήμερα είχε προηγηθεί συνάντηση με την Τρόικα.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι απομένει ακόμα «το 20% της συνολικής προσπάθειας προσαρμογής της οικονομίας έως το 2016 και αυτή δεν θα έλθει με οριζόντια μέτρα. θα έρθει από την ανάκαμψη της οικονομίας». 
«Για του χρόνου προβλέπουμε μικρούς αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα έλθει από την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των δημόσιων οργανισμών και από τη άρση ποικίλων εμποδίων της ανταγωνιστικότητας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και ελπίζω ότι θα την έχουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι «σταθήκαμε όρθιοι από την μεγαλύτερη κρίση, πολλοί επένδυσαν στην καταστροφή, αλλά τους διαψεύσαμε. Η ανάκαμψη στηρίχθηκε στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας και στις προσπάθειες-θυσίες του ελληνικού λαού».
Ακόμη, επικαλέστηκε τις δύο παλαιότερες στρατηγικές επιλογές της χώρας – ένταξη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη – προκειμένου να υποστηρίξει ότι «λόγω αυτών πήραμε την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Κάναμε μεγάλη προσαρμογή στα δίδυμα ελλείμματα που ξεπερνούσαν τα 20 δις ευρώ το καθένα και συνέβαλλαν στο ξέσπασμα της κρίσης και σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί».
Σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα έχει αρνητικό πληθωρισμό και πως το μέγεθος προσαρμογής από το 2009 έως σήμερα είναι «ιστορικά πρωτοφανές».
Δήλωσε, μάλιστα, δικαιωμένος καθώς όταν μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε «δέχθηκα σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση σήμερα επιβεβαιώνομαι. Οι προβλέψεις δεν ωραιοποιούν είναι ρεαλιστικές. Αυτό το αναγνωρίζουν πλήρως οι αγορές» ενώ επισήμανε ότι τα σπρεντ κινούνται πλέον στις 650 μονάδες βάσης γεγονός που προαναγγέλλει την είσοδο στις διεθνείς αγορές.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Χαίρομαι που ο κ. Τσιπρας στο εξωτερικό αποφάσισε να υιοθετήσει το σχέδιο παραμονής στο ευρώ και όχι σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Αυτό όμως δημιούργησε προβλήματα στο εσωτερικό του που ορισμένοι αμφισβητούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ ίσως γι αυτό και κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας»
Υποστήριξε, τέλος, πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή σημειώνοντας ότι «εκεί που υπήρχε έλλειμμα το πρώτο 6μηνο στα έσοδα στο 10μηνο ξεπέρασαν τους στόχους κατά 600 εκατ. ευρώ τα έσοδα».
Τόνισε δε πως «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε αναπτυξιακό εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς και οι τομείς στους οποίους θα στηριχθεί».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook