Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση.
Ψήφισαν 294 βουλευτές με 124 εξ αυτών να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης, 153 κατά και 17 «παρών».

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης ψήφισε η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κ.Ο. του κόμματος.

Νωρίτερα, προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Σαμαράς: Οι εκλογές θα γίνουν το 2016 – Παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια

Ολομέτωπη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016», επισημαίνοντας ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν πιστεύει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε.
«Έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας κ. Τσίπρα. Ξεκινήσατε την πρόταση μομφής για να μας ρίξετε και στο τέλος μας ζητάτε να πέσουμε μόνοι μας; Δε θα σας κάνουμε τη χάρη» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Εκλογές θα γίνουν το 2016 κ. Τσίπρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίζει επικίνδυνο παιχνίδι την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές.
Η ΔΤ θα μετακομίσει στο Ραδιομέγαρο που έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό, τόνισε, κάνοντας λόγο για την «αμαρτωλή ΕΡΤ».
«Φτάσατε να ζητάτε από μαθητές να ρίξουν την κυβέρνηση. Απ\’ όλα τα θέματα που μπορούσε να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής καταθέτει για εκείνο για το οποίο είναι απομονωμένος. Δεν βρίσκετε ανταπόκριση από τον κόσμο. Παίζεται θέατρο με μια πρόταση μομφής που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να περάσει» είπε μεταξύ άλλων.
«Τη στιγμή που η χώρα γίνεται παράγοντας σταθερότητας εύχομαι να μην επιθυμείτε να πέσει η χώρα στην αστάθεια» πρόσθεσε.
«Η θεατρική παράσταση απέτυχε, γιατί δεν ήταν καν θέατρο. Ηταν καραγκιόζ μπερντές» ανέφερε.
Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε στίχους από Σαίξπηρ, λέγοντας: Από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια».
«Η Ελλάδα θα έχει βγει από το Μνημόνιο κι εσείς θα τσακώνεστε για το πώς θα αναδιαπραγματευτείτε. Η Ελλάδα έχει πετύχει την πιο θεαματική μείωση επιτοκίων και εσείς ακόμη ψάχνετε πώς θα μειώσετε τα επιτόκια» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
«Δεν είστε εναντίον του Μνημονίου, αλλά εντός των στρεβλώσεων και των κατεστημένων δομών που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού» συμπλήρωσε.
Αλέξης Τσίπρας: Μομφή γιατί αποτύχατε, η δυσπιστία είναι εκεί έξω
«Κάνουμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα σχεδόν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, ρίχνοντας ευθείες βολές προς την κυβέρνηση.
«Καλούμε τη Βουλή να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί» είπε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από τη Βουλή.
«Δε βρίσκουμε λόγια να περιγράψουμε την εθνική τραγωδία που βιώνει ο λαός μας» είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας:
Ούτε στο μεγάλο Κραχ του 1929 δεν έφτασε η ανεργία πάνω από 25%, ούτε στη μεταπολεμική Γερμανία ούτε στον τρίτο κόσμο δεν υπήρξε τόση συμπυκνωμένη καταστροφή.
«Κυβερνάτε 15 μήνες τώρα με τη βοήθεια των ΜΑΤ, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με επιστρατεύσεις απεργών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η βάρβαρη πολιτική θέλει και βάρβαρα μέτρα για να υλοποιηθεί».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποτακτική συμπεριφορά σας» λέγοντας πως τελειώνουν τα ψέματα, η μομφή είναι εκεί έξω που χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και τρώνε από σκουπίδια».
«Πάνω από 250 χιλιάδες νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει, χιλιάδες άνθρωποι ταπεινώνονται και ισοπεδώνονται» σημείωσε.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ακόμα: «Εξευτελίσατε τη χώρα με το \”μαύρο\” στην ΕΡΤ. Ούτε τα δικτατορικά καθεστώτα δεν αποφασίζουν έτσι».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «χωρίς ντροπή πάνω στα κοινωνικά ερείπια μιλάτε για success story».
Οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται την αποτυχία είπε ακόμα επισημαίνοντας πως «κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται πως διαπραγματεύονται για να χώσουν το μαχαίρι στην πληγή με νέα μέτρα».
«Δε μπορείτε να ξεφύγετε εύκολα. Καταψηφίσατε την πρότασή μας για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο θα ελέγξει τους δανειστές» πρόσθεσε.
«Κάνατε την πιο θεαματική τούμπα της μεταπολίτευσης. Κουβαλάτε το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες σας για να γίνετε πρωθυπουργός. Είναι βαρύ το φορτίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τον κ. Σαμαρά λέγοντας πως έιναι η τρίτη φορά που πηγαίνει στη Βουλή σε 15 μήνες.
«Καλό το παραμύθι, αλλά με τι θα συνεχίζετε να κυβερνάτε;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας: 
Το μνημόνιο μπορεί να ακυρώσει μόνο ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του
«Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος χωρίς τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. Δε μπορεί η οικονομία να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τόκους και τοκοχρεολύσια. Θα ακυρώσουμε όλους τους μνημονιακούς νόμους. Μη πείτε ότι αυτό συνιστά μονομερή ενέργεια, γιατί παραδέχεστε ότι είστε υπό την κυριαρχία ξένων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο χάνει 1,5 δισ. ετησίως. Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ακόμη 800 εκατ. Από το κλείσιμο της ΕΡΤ το δημόσιο ζημιώθηκε πάνω από 200 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί δε πήραμε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί ελέγξατε μόνο 34 offshore; Γιατί δε τα βάζετε με το μεγάλο κεφάλαιο, με αυτούς που φοροδιαφεύγουν;» αναρωτήθηκε. «Επί των ημερών σας έκλεισαν 107.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες άνοιξαν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι από το 2012 μέχρι σήμερα μόλις τέσσερις επενδύσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ έγιναν στη χώρα. «Κατά τα άλλα τους επενδυτές τους διώχνω εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Γιατί πουλήσατε μέσω ΤΑΙΠΕΔ 28 ακίνητα του δημοσίου για 260 εκατ. ευρώ και να δώσουμε 600 εκατ. σε βάθος 20ετίας; Γιατί έχει απαλλαχθεί ο ιδιοκτήτης του \”Ελευθέριος Βενιζέλος\” από ΦΠΑ ύψους 700 εκατ, ευρώ; Γιατί δεν τα διεκδικούμε; Μας περισσεύουν;» επισήμανε.
Καμμένος: Καταργούν στην πράξη το Κοινοβούλιο
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη, τονίζοντας ότι «έχει αποτύχει» στο εργο της.
Ανατρέχοντας σε αντίστοιχες προτάσεις που επιχείρησε να καταθέσει το κόμμα του κατά τον περασμένο χρόνο, ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα της Κύπρου τον Μάρτιο: 
«Είχαμε ζητήσει πρόταση δυσπιστίας για την Κύπρο. Εκείνη την εποχή ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι στηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων. Δεν καταφέραμε να περάσουμε την πρόταση και το αποτέλεσμα ήταν να παραδοθεί η Κύπρος στα χέρια των δανειστών με την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».
«Το αποτέλεσμα της σημερινής βραδιάς είναι το κατά πόσον υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Η απώλεια της δεδηλωμένης,η μη ύπαρξη των 151 ψήφων και αυτή πρέπει να οδηγήσει τις εκλογές» είπε ο κ. Καμμένος. 
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε: Καλείστε να αποφασίσετε για λογαριασμό των ελλήνων πολιτών για το κατά πόσον θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης για τις κατασχέσεις σπιτιών, για τις περικοπές μισθών».
«Σήμερα» είπε ο Πάνος Καμμένος «πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική που οδηγεί στην ύφεση, την ανεργία και την φτωχοποίηση ή για να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα επαναφέρει την εθνική κυριαρχία, θα πει όχι στην τρόικα, θα μειώσει το χρέος και θα καταργήσει τα μνημόνια».
Τόνισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναστολή συνταγματικών διατάξεων, λέγοντας ότι το νομοθετικό έργο της Βουλής έχει αντικατασταθεί από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 
«Η κυβέρνηση στηρίζεται σε πλειοψηφία που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό» σημείωσε.
Παπαρήγα: Βολές κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Διμέτωπο στον κυβερνητικό πόλο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε η Αλ. Παπαρήγα κατά την παρέμβασή της στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις», τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
«Δύο βασικές προτάσεις κυριαρχούν στη σημερινή Βουλή. Η αυθεντική πρόταση του φιλελεύθερου πόλου για φιλελεύθερη ανάπτυξη και η ιμαντισιόν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όμως και οι δύο είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επιβιώσουν οι καρχαρίες», εκτίμησε η Αλ. Παπαρήγα.
Η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ σχολίασε και την συζήτηση που είχε προηγηθεί ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη για τον διπολισμό στην πολιτική ζωή, λέγοντας ότι «δικομματισμός και διπολισμός είναι να στριμώχνεται ο λαός από την μια μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από την αυταπάτη, και να μην αλλάζει τίποτα παρά μόνο να αλλάζει η κυβέρνηση».
Και πρόσθεσε: «καταλαβαίνετε γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα είμαστε και εμείς στην αντιπολίτευση». «Δεν θέλουμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του, αλλά κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της», είπε.
Βενιζέλος: Εθνικά και ηθικά ανεύθυνη η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ
Για ομολογία πολιτικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής.
«Η πρόταση μομφής αποδεικνύει την εθνικά ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τους ΑΝΕΛ» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Έχουμε πλήρη γνώση του πως νιώθει κάθε έλληνας και κάθε ελληνίδα. Αυτή είναι η υποχρέωση των βουλευτών. Είναι το ύψιστο καθήκον το οποίο και υπηρετούμε. Μια ολόκληρη τριετία επιδείξαμε στάση ευθύνης μόνοι μας στην αρχή και από το 2012 με τη ΝΔ που προσχώρησε στην αντίληψη αυτή».
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παλέυει με μια δεξιά Ευρώπη. «Η Ευρώπη αδυνατεί να καταλάβει τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Παλεύουμε με μια συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, δεξιά Ευρώπη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την Ευρώπη». 
«Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η έξοδος από το μνημόνιο
Αναφερόμενος στη στάση της ΔΗΜΑΡ ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε εμμέσως στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο την ευκολία «του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου» κάνοντας λόγο για «πολυτέλεια ορισμένων να είναι παρών στο δικό μας όμως πλαίσιο».
Αναφερόμενος στο θέμα των υποβρυχίων για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει την απειλή Εξεταστικής, ο κ. Βενιζέλος κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ.Τσίπρα:
«Η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη κατά το ποινικό δίκαιο. Σας περιμένω να ρθείτε στη Βουλη για να μιλήσουμε για κίνητρα και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ελάτε να δούμε πόσα \’απίδια\’ πιάνει ο σάκος στο θέμα αυτό», είπε.
Κουβέλης: Ψηφίζουμε «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας
Συγκρουστήκαμε με τη ΝΔ για το «μαύρο» της ΕΡΤ. Ήταν λάθος και αυταρχισμός η επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο. Ήρθαμε σε ρήξη με αυταρχικές επιλογές», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. 
«Δεν έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας διότι η ΝΔ εκβιάζει ως πρώτο κόμμα. Ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγμάτευση της χώρας», τόνισε. 
«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί νέα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση της οικονομίας. Πρέπει να αλλάξει τα μέτρα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα», είπε. 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως το κόμμα του στην αποψινή ψηφοφορία θα ψηφίσει «παρών». «Η ΔΗΜΑΡ παρεμβαίνει με δικές της θέσεις και προτάσεις για την Ελλάδα και την κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μονόδρομος το πολιτικό αδιέξοδο. Το «παρών» δεν είναι υπεκφυγή, αλλά υπεύθυνη στάση», σημείωσε. 
Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι: «Δεν επιθυμούμε την όξυνση των προβλημάτων και τη λήψη νέων μέτρων για να επιβεβαιωθούμε πολιτικά. Είμαστε μέρος του πολύμορφου αγώνα που πρέπει να υπάρξει για την αλλαγή της πολιτικής και την αποφυγή νέων μέτρων. 
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, που για τη ΔΗΜΑΡ σημαίνει να αναβαθμιστεί η πολιτική αντιπαράθεση, να μην απαξιώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, να μην σταματά ο χρόνος της δημοκρατίας και να κυλά ο χρόνος των αγορών και των αξιώσεων των δανειστών, να διεκδικήσει η κυβέρνηση αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής που εμφανίζει σημεία αποτυχίας, να υποστηρίζει τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδας και να μην αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως εκλογική πελατεία». 
Επίσης, ανέφερε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας, που προωθεί έναν σουρεαλιστικό διπολισμό, που αποκόπτει τη χώρα από τις ανάγκες της». 
«Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από τα κρίσιμα δεδομένα της εποχής, που είναι η πορεία της συζήτησης με την τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι κοινοβουλευτικά όπλα θα έχει σε περίπτωση νέων μέτρων;», διερωτήθηκε ο κ. Κουβέλης. 
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ακόμη ότι η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και ήταν μια κίνηση τακτικισμού.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook