Την αχίλλειο πτέρνα φυσικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν φαίνεται πως βρήκαν στο ΣΔΟΕ, καθώς τελευταία βλέπουμε έντονη δραστηριότητα του οργάνου. Αυτή προκύπτει από τις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων, οι οποίες συγκρίνονται με τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 10ετίας.

Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, έχουν ήδη γίνει γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα και καλούνται για τα περαιτέρω μεγάλα ονόματα από τον χώρο της δικηγορίας, της ιατρικής, της σόουμπιζ, αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, των γνωστών και ως ΙΕΚ. Ετσι, έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες στο ΣΔΟΕ, ξεκίνησε έρευνα με τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών και άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 44 μεγαλοδικηγόρων. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις, άρχισαν να αποστέλλονται οι πρώτες εκθέσεις ελέγχου που συνοδεύονται από τα σχετικά πρόστιμα και διώξεις.

Οπως λένε πηγές από το ΣΔΟΕ, οι υποθέσεις αυτές θα έχουν τελειώσει ως το τέλος του χρόνου, ενώ συνεργασία υπάρχει και με το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται και η λίστα με τα 54.000 ονόματα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012.

Μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι περιπτώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστού δικηγόρου εργατολόγου κ. Αλέξη Μητρόπουλου, στον οποίο η έκθεση ελέγχου καταλόγισε τη μη έκδοση απόδειξης για ποσό 942.136,86 ευρώ, για κατάθεση ποσού 1 εκατ. δολαρίων που έχει λάβει για δικηγορικές υπηρεσίες που προσέφερε σε διεκπεραίωση κληρονομικής υπόθεσης, αλλά και του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. και γνωστού ποινικολόγου κ. Βασίλη Καπερνάρου, στον οποίο το φύλλο ελέγχου καταλογίζει ότι απέκρυψε έσοδα ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο περιπτώσεις ιδιωτικών ΙΕΚ για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διασταύρωση πληροφοριών με τους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών καθώς έχουν εντοπιστεί μεγάλα «ανοίγματα»

Ο κ. Καπερνάρος, από την πλευρά του, δηλώνει ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα και ασύστολα ψεύδη και πως τον έχουν στοχοποιήσει για την πολιτική του δράση και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ακολουθεί ένας κατάλογος με άλλους 43 γνωστούς δικηγόρους, οι οποίοι ασχολούνται με το Ποινικό Δίκαιο αλλά και με μεγάλες αστικές υποθέσεις, για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων έχει ζητηθεί από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να ανοιχτούν.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι στις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν στα χέρια τους τις παραστάσεις που έκοψαν στον Δικηγορικό Σύλλογο την τελευταία δεκαετία προκειμένου να γίνει η διασταύρωση και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι διαφορές που προκύπτουν είναι μεγάλες και αδικαιολόγητες.

Είναι γνωστό βέβαια ότι η παράσταση σε κάθε νομική υπόθεση είναι αυτή που ορίζει το κράτος ως ελάχιστη αμοιβή για τον δικηγόρο, ενώ η πραγματική είναι διαφορετική και συμφωνείται με τον πελάτη.

Είναι δε παγιωμένη κατάσταση, οι περισσότεροι δικηγόροι να δηλώνουν στην Εφορία μόνο τα ποσά των παραστάσεων και γι’ αυτό στις εισοδηματικές συγκρίσεις του υπουργείου Οικονομικών που δίνονται κάθε χρόνο εμφανίζονται χαμηλότερα απ’ όλους τους επαγγελματίες.

Παράλληλα όμως με τους ελέγχους στους δικηγόρους προκύπτει άλλο ένα θέμα, αυτό του πελατολογίου τους. Και τούτο γιατί από τους ελέγχους των τραπεζικών λογαριασμών εμφανίζονται όλοι όσοι εκ των πελατών έχουν καταθέσει στον δικηγόρο τους τη συμφωνηθείσα τιμή. Μάλιστα, όταν τα ποσά αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα, αυτόματα ανοίγει άλλος ένας κύκλος ελέγχων, αυτή τη φορά για το «πόθεν έσχες» των πελατών τους.

Ματίας Μορς Το επιφανές μέλος της τρόικας, στην ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, κατέθεσε την άποψη πως στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα προστατεύονται τα ισχυρά συμφέροντα από το πολιτικό κατεστημένο

Μάλιστα στο πόρισμα ελέγχου ενός εκ των δικηγόρων, ο οποίος έχει πελάτες τα μεγαλύτερα ονόματα της σόουμπιζ, αναφέρονται οι καταθέσεις τους, οι οποίες προφανώς και ήταν οι αμοιβές του δικηγόρου έναντι των παρασχεθεισών υπηρεσιών του.

Ετσι, μέσα στο πόρισμα του ΣΔΟΕ φιγουράρουν τα ονόματα των τραγουδιστών Νότη Σφακιανάκη, Αννας Βίσση, Δέσποινας Βανδή (Μαλέα), Μάκη Χριστοδουλόπουλου, Στέλιου Ρόκκου, Ελένης Πέτα, του συνθέτη-στιχουργού Γιώργου Θεοφάνους, των πρώην ποδοσφαιριστών Ιλια Ιβιτς, Γρήγορη Γεωργάτου, του πρώην εκδότη Αντώνη Λυμπέρη, της παρουσιάστριας Ελενας Κατρίτση, αλλά και αθλητικών ομάδων και συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΔΑΚΕ ΔΕΗ Εβρου και πολλοί άλλοι.

Ωστόσο και άλλη μια κατηγορία πελατών από το λεγόμενο κοινό ποινικό έγκλημα κάνει την εμφάνισή της μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των δικηγόρων. Συνήθως απ’ αυτούς -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνθρωποι του υπόκοσμου- φαίνεται να κατατίθενται και τα μεγαλύτερα ποσά, αν και, όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές, σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως η πληρωμή γίνεται χέρι με χέρι και πάντα σε μετρητά.

Ενα άλλο focus group για το ΣΔΟΕ είναι οι γιατροί. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος είναι μακρύς.

Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως οι καθηγητές, οι διευθυντές κλινικών και οι χειρουργοί των οποίων οι αμοιβές, ανάλογα φυσικά και με την ειδικότητα, είναι πολύ μεγάλες και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις που εκδίδονται είναι υποπολλαπλάσιες του πραγματικού ποσού που εισπράττεται. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και τους ενταγμένους στο ΕΣΥ. Εκεί ο αδικαιολόγητος πλουτισμός ενέχει και θέματα συνδεόμενα με «φακελάκια» που μπορούν να απειλήσουν τη συνέχιση εργασίας στον δημόσιο τομέα υγείας.

Το πρώτο όνομα που δόθηκε από το ΣΔΟΕ με την ολοκλήρωση του φύλλου ελέγχου είναι αυτό του γνωστού ορθοπεδικού, χειρουργού και παλιού άσου της ΑΕΚ, κ. Λάκη Νικολάου. Οι φορολογικές αρχές τού καταλογίζουν ως αδικαιολόγητο ένα ποσό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Από το ΣΔΟΕ λένε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και τα επόμενα ονόματα θα είναι γνωστά και ηχηρά. Επίσης, μεγάλα «ανοίγματα» έχουν αποκαλυφθεί και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα γνωστά ΙΕΚ, όπου η διακίνηση ποσών μέσω των τραπεζών είναι μεγάλη.

Τώρα γίνεται διασταύρωση με τους δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους διαπιστώθηκε αυτή η κινητικότητα, ενώ παράλληλα τρέχει και η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων καταθετών και παραληπτών. Ολη αυτή η δραστηριότητα των ελεγκτικών αρχών αποτελεί μια προσπάθεια να φανεί ότι γίνεται δουλειά στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ότι υπάρχει βούληση, καθώς αυτή αμφισβητείται ανοιχτά από τους δανειστές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι το επιφανές μέλος της τρόικας κ. Ματίας Μορς, στην ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, κατέθεσε την άποψη πως στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα προστατεύονται τα ισχυρά συμφέροντα από το πολιτικό κατεστημένο.

Ούτε είναι τυχαίο το προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο υποστηρίζει ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή».

Μάλιστα, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, οι «FT» αναφέρονται και στη λίστα Λαγκάρντ, για την οποία υποστηρίζουν ότι «έχει γίνει σύμβολο της απροθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή της πλούσιας ελίτ της χώρας, παρά την πίεση των δανειστών και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη, στέλεχος της τρόικας φέρεται να είπε ειρωνικά μόλις πληροφορήθηκε για τη δίωξη Παπαντωνίου: «Μετά από δύο χρόνια που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση τη λίστα Λαγκάρντ, το μόνο που κατάφερε ήταν να βρει αδικαιολόγητες καταθέσεις 3 εκατ. για ένα πρώην πολιτικό, ενώ αφήνει ανέγγιχτα τα άλλα 2.000 ονόματα Ελλήνων πολιτών που διατηρούσαν καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα».

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια αυτοκάθαρσης, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τη νεοσύστατη υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με τα πρώτα αποτελέσματα για αρκετούς εφοριακούς και τελωνειακούς να είναι ήδη θεαματικά – σύντομα θα πάρουν τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη.

Γιάννος – Ρούλα

Αν πληρώσουν το πρόστιμο (σε 48 δόσεις), θα γλιτώσουν τη δίωξη

Μπορεί το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου να εγκαλείται για συνολική φοροδιαφυγή ύψους 3 εκατ. ευρώ, ο νόμος όμως τους δίνει το δικαίωμα να πληρώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ -εν προκειμένω της Κηφισιάς- το πρόστιμο που τους αναλογεί και να «αφοπλίσουν» έτσι τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που θα τους ασκήσουν την ποινική δίωξη όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί.

Ο φορολογικός έλεγχος στο ζεύγος Παπαντωνίου διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της επίκουρης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου και αφορά στο διάστημα 2000-2010. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας το ΣΔΟΕ υπέβαλε το σχετικό πόρισμά του στην εισαγγελέα, η οποία αφού το μελέτησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε βαθμό πλημμελήματος για τον πρώην υπουργό και σε βαθμό κακουργήματος για τη σύζυγό του. Για τον μεν πρώην υπουργό εντοπίστηκε φοροδιαφυγή που υπολογίζεται στις 80.000 ευρώ κατ’ έτος.

Σε ό,τι αφορά τη σύζυγό του, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, αδίκημα που συνδέεται με το ποσό των 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυμμένο εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου διαβιβάστηκαν ήδη στην αρμόδια ΔΟΥ που θα συνεχίσει τον διοικητικό έλεγχο και θα εκδώσει το σχετικό φύλλο ελέγχου. Το ζεύγος Παπαντωνίου θα κληθεί να καταβάλει το ποσό του φόρου που θα έχει τελικώς προσδιοριστεί (ανέρχεται στο 45% του ποσού του αποκρυβέντος εισοδήματος πλέον προσαυξήσεων και προστίμου) και θα εξαλείψει έτσι κάθε ποινική ευθύνη του. Τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν μέχρι και σε 48 δόσεις. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ποινική δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί.

Σε αντίθεση, πάντως, με το σκέλος των φορολογικών που μπορεί να κλείσει αφού καταβληθούν τα παραπάνω ποσά, ανοιχτή παραμένει για τον κ. Παπαντωνίου -και μάλιστα εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέα στοιχεία- η εισαγγελική έρευνα που αφορά στον έλεγχο εξοπλιστικών προγραμμάτων και επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν διαβιβαστεί ήδη κρίσιμα στοιχεία από το εξωτερικό, τα οποία είχαν ζητήσει με αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook