Τελευταία ενημέρωση 14:15

Με συναντήσεις στο Ρέθυμνο και Χανιά, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη περιοδεία στην Κρήτη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστα Σκανδαλίδη.

Με μοναδικό σκοπό την τελική συζήτηση για το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των αγροτικών συνεταιρισμών, ο κ.Σκανδαλίδης, στις 10 το πρωί, στο Ρέθυμνο, θα έχει συνάντηση με τις διοικήσεις της ΑΒΕΑ και της ΒΙΟΧΥΜ και στην συνέχεια με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου.

Ο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 6 το απόγευμα θα μεταβεί στα Χανιά και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ένωση Χανίων όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ΕΑΣ των Χανίων.

Η περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής (1/5) από το Λασίθι και συγκεκριμένο τον Άγιο Νικόλαο, όπου συναντήθηκε με μέλη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, Σητείας, Μεραμπέλλου, Οροπεδίου Λασιθίου και Ιεράπετρας.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης συζήτησε τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις αλλά και τις καταργήσεις αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζοντας πως «όσοι συνεταιρισμοί δεν παρουσιάζουν κίνηση θα κλείσουν».

Το απόγευμα της Κυριακής μετέβη στο Ηράκλειο όπου κατά την είσοδό του στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, κάποιοι από τους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί , πέταξαν αυγά εναντίον του.

Στην συνέχεια και σε «φορτισμένο» κλίμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του κ.Σκανδαλίδη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και με κυρίαρχα ζητήματα την εξισωτική αποζημίωση και το κόστος των ζωοτροφών.

Ο κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει ώστε να δοθεί λύση στο θέμα της εξισωτικής, και δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει για τη μείωση της τιμής πώλησης των ζωοτροφών, ενώ παραδέχτηκε εμμέσως πλην αλλά σαφώς ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Στην συνάντηση που ακολούθησε με μέλη των ΕΑΣ Ηρακλείου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς. Ο κ. Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επανέλαβε ότι όλοι και κυρίως η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Ανακοίνωση Λ.Αυγενάκη

«Οι «κλειστές» συναντήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης αποδείχθηκαν για ακόμα μια φορά άκαρπες, καθώς ο κ. Σκανδαλίδης, πρώτον δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και δεύτερον δεν είχε την ευθιξία να συγκαλέσει και να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ως όφειλε.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλά και σοβαρά θέματα και ότι η υπομονή των αγροτοκτηνοτρόφων εξαντλείται λόγω απουσίας συγκεκριμένου σχεδιασμού και στρατηγικής από μέρους της κυβέρνησης για την άσκηση μιας αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής, ενώ η πλειονότητά τους βρίσκεται στο χείλος οικονομικής καταστροφής.

Επομένως, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναβάλει επ’ αόριστον την αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων και τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των αγροτών. Κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, είναι κρίσιμο με κορωνίδα την Κρητική διατροφή και το ελαιόλαδο να επενδύσουμε στην ποιότητα και στην καινοτομία και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις να αντιστρέψουμε τη λογική από την παραχώρηση επιδομάτων στον παραγωγό υπέρ της απόδοσης του προϊόντος του και της ενίσχυσης της παραγωγικότητάς του.»

Flashnews.gr