Ένα "Κρητικό Μπακάλικο" εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στο Κίεβο της Ουκρανίας έχουν σκοπό να δημιουργήσουν εταιρείες του νησιού με τη στήριξη της Περιφέρειας, μια ιδέα που ενισχύθηκε μετά και το πρόσφατο 1ο φεστιβάλ Κρητικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κίεβο με την υποστήριξη-οργάνωση των Περιφερειών Κιέβου και Κρήτης.

Το πρώτο "Κρητικό Μπακάλικο" στο εξωτερικό αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με πρωτοβουλία των εταιριών που συμμετείχαν στην έκθεση και όπως αναφέρθηκε, το εγχείρημα θα συντονίζεται από την Αγροδιατροφική της Περιφέρειας Κρήτης, μοναδικός φορέας πιστοποίησης ποιότητας των Κρητικών προϊόντων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου ανέφερε ότι το σήμα εντοπιότητας και ποιότητας των Κρητικών προϊόντων brand name «ΚΡΗΤΗ-Γενέτειρα Αξιών» αποτελεί την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη του πρωτογενή τομέα και την προώθηση των προϊόντων τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά.

Δημιουργία της πρώτης πολυμετοχικής εταιρίας Κρητικών Πιστοποιημένων Προϊόντων

Η Περιφέρεια Κρήτης -είπε η αντιπεριφερειάρχης- στηρίζει την προσπάθεια των εταιρειών που συμμετείχαν στην έκθεση του Κιέβου για την δημιουργία της πρώτης πολυμετοχικής εταιρίας με πιστοποιημένα προϊόντα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» για την δημιουργία του πρώτου «Κρητικού Μπακάλικου» στην αγορά του εξωτερικού με δυνατότητα λιανικής και χονδρικής πώλησης καταρχήν στην Περιφέρεια του Κιέβου.

Τονίστηκε παράλληλα ότι υπάρχουν προοπτικές επέκτασης και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης όπου είναι έντονο το Ελληνικό στοιχείο όπως Οδησσός, Μαριούπολη, Μόσχα κ.α.

Στην πολυμετοχική εταιρία θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν όλες οι εταιρίες των οποίων τα προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ».

Στην συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η νομική σύμβουλος Μαρία Τζανή και οι εκπρόσωποι των εταιρειών:

Cretan Goods
Evergetikon
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου
Οινοποιίο Στραταριδάκη
Τσουδερός ΕΠΕ
Χοχλιοί Κρήτης (Escargot de Crete)
Cretan Fields
Grelia
Ελαιουργία Συντιχάκης Μ.

Εκτός των παραπάνω εταιριών το εγχείρημα στηρίζουν άλλες δέκα Κρητικές εταιρίες που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.