Μέχρι και το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, κοινώς κατασχέσεις, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν Δήμοι των Χανίων προκειμένου να καταφέρουν να εισπράξουν τμήμα από τα περίπου 15 εκ. ευρώ που υπολογίζονται ότι φτάνουν οι ανείσπρακτες οφειλές .

Ήδη έχουν δοθεί εκατοντάδες εντολές δέσμευσης ΑΦΜ επιχειρήσεων και δημοτών ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών πιέζει ασφυκτικά για αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων ενώ το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το οποίο απαιτείται η εφαρμογή του ισχύοντα πλην όμως ελάχιστα εφαρμοσθέντα μέχρι πρότινος νόμου, που ορίζει ότι για οφειλές άνω των 297,5 ευρώ, πρέπει να κινείται η διαδικασία είσπραξης ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται καταλογισμοί στο δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας, από τους οποίους θα ζητείται η εξόφληση των χρημάτων αυτών, δεν αφήνει περιθώρια για «ασυνέπεια» από κανένα.

Ο Δήμος Κισάμου και ο Δήμος Πλατανιά φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στην εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ενώ στο Δήμο Σφακίων το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας.

Η κατάσταση σε αριθμούς
Δήμος Πλατανιά – Έκκληση στους Δημότες και τελεσίγραφο μέχρι 1 Δεκέμβρη

Στον Δήμο Πλατανιά οι ληξιπρόθεσμες βεβαιωθείσες οφειλές αγγίζουν το 1.700.000 ευρώ ενώ πάνω από 1000 ΑΦΜ έχουν σταλεί για δέσμευση στη ΔΟΥ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να στερούνται φορολογικής ενημερότητας.

Από 1 Δεκεμβρίου όμως όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιο δραστικά μέτρα καθώς ο Δήμος θα αξιοποιήσει τις επιλογές του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, δηλαδή θα κινηθούν οι διαδικασίες και για κατασχέσεις.

«Πρέπει να υπάρχει μια ισοπολιτεία απέναντι στους δημότες μας. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κάποιοι όχι» σημείωσε στο Flashnews.gr ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης ο οποίος περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Μέσα στον Νοέμβριο θα σταλεί σε καθέναν αναλυτικό βεβαιωτικό επί του ποσού το οποίο οφείλει στο Δήμο ώστε να έχει όλο το χρόνο να εκφράσει αντιρρήσεις επί αυτού του ποσού. Έπειτα όμως όσοι δεν ανταποκριθούν και δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, από 1 Δεκέμβρη αυτές θα σταλούν πλέον προς είσπραξη μέσω της ΔΟΥ γεγονός που θα οδηγήσει μέχρι και σε κατασχέσεις από λογαριασμούς όπως έχει συμβεί και σε άλλους Δήμους της χώρας αλλά και της Κρήτης.

Αυτό αποτελεί έκκληση και όχι τελεσίγραφο όπως σημειώνει ο κ. Μαλανδράκης εξηγώντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά τόσο στα πλαίσια της λογικής της ισοπολιτείας όσο και στα πλαίσια της προσπάθειας νοικοκυρέματος των οικονομικών του αλλά και των αυστηρών οδηγιών του Υπουργείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δήμος Κισάμου: Ζητά νομική υποστήριξη για να προχωρήσει σε μέτρα καταναγκαστικής είσπραξης
Πρόταση του Δήμου για μπλόκο στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Με ανεξόφλητες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ, στις προθέσεις του Δήμου Κισάμου είναι να εφαρμόσει μέτρα καταναγκαστικής είσπραξης και για αυτό έχει ζητήσει νομική υποστήριξη και καθοδήγηση για να προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Επίσης την ίδια ώρα και καθώς ένα μεγάλο μέρος των οφειλών αφορά σε τέλη άδρευσης, ο Δήμος έχει κάνει πρόταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ να καθιερώσει το πιστοποιητικό μη οφειλής καλλιεργήσιμης έκτασης που επιδοτείται, δηλαδή για να εισπράξει κάποιος επιδότηση θα πρέπει πρώτα να μην χρωστά τέλη άρδευσης για αυτήν την καλλιεργήσιμη έκταση.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Κισάμου, Ευθύμης Κυριακαντωνάκης, δεν νοείται μια καλλιεργήσιμη έκταση με ελαιόδεντρα, όπως είναι η πλειοψηφία εδώ στην περιοχή, που «παίρνει» επιδότηση ελαιολάδου και έχει κωδικό στο ΟΠΕΚΕΠΕ, να «χρωστάει» τέλη..

Ανάλογη προσπάθεια για να ισχύσει η πρόταση αυτή έχει γίνει και από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί στο μέλλον.

Δήμος Χανίων

Οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές προς το Δήμο Χανίων ανέρχονται στα 10 εκ. ευρώ από τις οποίες ο Δήμος έχει μια εισπρακτική ικανότητα της τάξεως του 30% -35% κάθε χρόνό.

Για οφειλές άνω των 300 ευρώ ενεργοποιείται το μέτρο της δέσμευσης του ΑΦΜ ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κωστής Πρωτοπαπαδάκης Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα Οικονομικά, «σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει ανάγκη κατασχέσεων. Κατασχέσεις κάνει το κράτος, το ΙΚΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο αυτό είναι πολύ δύσκολο και επώδυνο όταν αναγκάζεται να το εφαρμόσει μια Δημοτική Αρχή. Αν έρθει η ανάγκη θα δούμε τότε τι θα κάνουμε»

Δήμοι Καντάνου Σελίνου – Αποκόρωνα – Σφακίων

Στους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και στον Δήμο Αποκόρωνα οι οφειλές ανέρχονται σε 250.000 ευρώ και τουλάχιστον 500.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αφορούν κυρίως σε τέλη ύδρευσης και άρδευσης και γίνονται προσπάθειες να εισπραχθούν μέσα από δεσμεύσεις ΑΦΜ και αφαίρεση υδρομέτρων.

Στο Δήμο Σφακίων οι ανεξόφλητες βεβαιωμένες οφειλές των δημοτών ανέρχονται σε περίπου 400.000 ευρώ ενώ ο τρόπος είσπραξής της θα αποτελέσει το βασικό θέμα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, από το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν

Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook