Οι περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο έλεος του τυφώνα Χαϊγιάν χτυπήθηκαν εκ νέου από μια τροπική καταιγίδα.

Όπως ανέφερε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία η τροπική καταιγίδα διέσχισε τις νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας με ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 55 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας δήλωσε ότι προκλήθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό DZMM από τη Μανίλα ο Ρόχας ανέφερε ότι οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων καθώς και άλλων απαραίτητων προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η διεθνής κινητοποίηση για να προσφερθεί βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Το Πεντάγωνο τη Δευτέρα διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσιγκτον και άλλα πλοία να πλεύσουν προς στις Φιλιππίνες για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να ανακουφίσουν τα θύματα του τυφώνα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια .

Η Βρετανία θα στείλει ένα αντιτορπιλικό και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και θα «ξεκλειδώσει» 12.000.000 ευρώ ως αρωγή στον αγώνα επιβίωσης των πληγέντων.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών – διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.

Σύμφωνα με τη UNICEF, έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον τυφώνα και της απομόνωσης πολλών περιοχών.

Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια καθώς όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook