Το πασίγνωστο Noma της Δανίας, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin και αναγορευμένο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για 3 συναπτά έτη, δεν φείδεται στις υπερβολές της κουζίνας στην προσπάθειά του να κάνει την απόλυτη διαφορά στην γκουρμέ γαστριμαργία.

Ο αρχισέφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, Rene Redzepi, επαφίεται στην τοπική κουζίνα και τα φρέσκα υλικά για να ετοιμάσει το περίφημο σκανδιναβικό μενού του, με ένα στάνταρ γεύμα να κοστίζει περί τα 200 ευρώ (χωρίς κρασί).

Πέρα από τα διαβόητα πλέον πιάτα με τις ακρίδες και τα μυρμήγκια (συνοδευμένα με βατόμουρα!), το Noma φιλοτεχνεί γευστικές απολαύσεις που δεν έχει τη δυνατότητα να απολαύσει πουθενά αλλού ο πελάτης του.

\"\"

\"\"

Λουλούδια με σαλιγκάρια, ελάφι με βρύα, τραγανό δέρμα χοιρινού, μύδια με πουρέ από σέλινο, ζωντανές γαρίδες (η λιχουδιά προσφέρεται σε βαζάκι με πάγο!), κοτόπουλο μέσα σε καπνιστό αυγοτάραχο, πατάτα με συκώτι πτηνού, τραγανό συκώτι μπακαλιάρου με καραμελωμένο γάλα, μπάλες κουρκουτιού γεμιστές με πίκλες και ψαράκια, αυγοτάραχο μπακαλιάρου μέσα σε δέρμα χήνας, χτένια σε μελάνι καλαμαριού και πολλά ακόμα συνθέτουν μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που εκτοξεύουν το Noma στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Το Noma είναι λοιπόν ιδιαιτέρως γνωστό για τα πειραματικά υλικά και τη δημιουργική κουζίνα του, με τις ανησυχίες του σεφ να βρίσκουν την ιδανική τελείωσή τους στον ουρανίσκο του θαμώνα.

\"\"

Το εστιατόριο έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο του κόσμου από αναρίθμητους φορείς και περιοδικά γαστρονομίας για το 2010, 2011 και 2012. Και μάλιστα η απόφαση του σπουδαίου γαλλικού θεσμού Michelin να μην απονείμει πέρυσι στο Noma το τρίτο αστέρι του συνάντησε ισχυρή κριτική από τους ειδικούς του πλανήτη!

Οι πελάτες πρέπει να κάνουν κράτηση μήνες πριν (οι κρατήσεις για τον επόμενο μήνα εξαντλούνται κυριολεκτικά μέσα σε ώρες) και να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, κερδίζοντας ωστόσο και περιήγηση στην κουζίνα, όπου μπορούν να συναντήσουν έναν από τους 50 μαγείρους του καταστήματος.

\"\"

Δείτε λοιπόν μια σειρά φωτογραφιών από το μενού του διασημότερου ίσως εστιατορίου του κόσμου…

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Το Noma έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο για τους εντελώς λάθος λόγους, αναγκάζοντας τους ιθύνοντες του καταστήματος να απολογηθούν δημοσίως όταν 63 πελάτες του αρρώστησαν αφού δοκίμασαν τη φημισμένη avant-garde κουζίνα του.

Σύμφωνα με τις Υγειονομικές Αρχές της Δανίας, που ερεύνησαν εξονυχιστικά το θέμα, οι θαμώνες κόλλησαν έναν ιό -σε μια περίοδο 5 ημερών-, ο οποίος προήλθε από άρρωστο υπάλληλο της κουζίνας, ενώ και οι πλημμελείς εγκαταστάσεις υγιεινής του εστιατορίου τέθηκαν στο στόχαστρο των Αρχών.

\"\"

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε τους ανθρώπους χαρούμενους και να νοιαζόμαστε για τους πελάτες μας, αυτό λοιπόν είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε ποτέ να μας συμβεί», δήλωσε ο υπεύθυνος του Noma, Peter Kreiner, στο Reuters. «Από τη μέρα που συνέβη αυτό, έχουμε συνεργαστεί στενά με τις Υγειονομικές Αρχές για να βρούμε την αιτία της μόλυνσης.

Λυπούμαστε πολύ για όλο αυτό και έχω μιλήσει προσωπικά με όλους τους πελάτες που μολύνθηκαν, συζητώντας πώς θα μπορούσαμε να τους αποζημιώσουμε», υπογραμμίζοντας με νόημα πως το εστιατόριο δεν κινδύνευσε ποτέ με λουκέτο.

Κι αυτό γιατί η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα κορυφαία γκουρμέ εστιατόρια του πλανήτη, όπως συνέβη για παράδειγμα το 2009 στο έτερο πασίγνωστο εστιατόριο των 3 αστεριών Michelin, Fat Duck, με τον βρετανό σεφ Heston Blumenthal να αναγκάζεται να το κρατήσει κλειστό για περισσότερες από 3 βδομάδες όταν δηλητηριάστηκαν εκατοντάδες θαμώνες του.

newbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook