Όπως μεταδίδει το CNN, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο σημειώθηκε σεισμός της τάξης των 4,8Ρίχτερ στις περιοχές που κατέστρεψε ο τυφώνας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο έλεος του Χαϊγιάν, του ισχυρότερου τυφώνα που έπληξε ποτέ ηπειρωτικές περιοχές χτυπήθηκαν εκ νέου από μια τροπική καταιγίδα την Τρίτη. Όπως ανέφερε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία η τροπική καταιγίδα διέσχισε τις νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας με ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 55 χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας η νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

\"\"

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό DZMM από τη Μανίλα ο Ρόχας ανέφερε ότι οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων καθώς και άλλων απαραίτητων προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η διεθνής κινητοποίηση για να προσφερθεί βοήθεια στις δοκιμαζόμενες Φιλιππίνες.

Το Πεντάγωνο τη Δευτέρα διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσιγκτον και άλλα πλοία να πλεύσουν προς στις Φιλιππίνες για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να ανακουφίσουν τα θύματα του τυφώνα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης την «απελευθέρωση» 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια .

\"\"

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα αντιτορπιλικό και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το Λονδίνο θα «ξεκλειδώσει» και 12.000.000 ευρώ πρόσθετη βοήθεια. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών- διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.

Φόβοι για περισσότερους από 10.000 νεκρούς στις Φιλιππίνες

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον τυφώνα και της απομόνωσης πολλών περιοχών όπου η πρόσβαση είναι \”ακραία\” δύσκολη. Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια καθώς όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.

\"\"

Ωστόσο, περισσότερους από 10.000 νεκρούς μόνο στην πόλη Τακλομπάν άφησε πίσω του ο
πανίσχυρος τυφώνας Χαϊγιάν.  Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, Βάλερι Έιμος, οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μόνο σε μία πόλη, ενώ αρχικά ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εκφράζονταν φόβοι για 10.000 θανάτους συνολικά.

\”Εκτιμούμε επί του παρόντος ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι\”, είχε δηλώσει ο Τζον Γκινγκ, ο διευθυντής των επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι \”πολλές περιοχές είναι γεμάτες με πτώματα\”. \”Αναμένουμε το χειρότερο\”, πρόσθεσε.

\"\"

Επίσης, σύμφωνα με τη UNICEF έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα. «Βιαζόμαστε να στείλουμε βασικές προμήθειες για τα παιδιά , που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά , Τόμο Χοζούμι. «Αλλά για να φτάσει η βοήθεια στις πιο πληγείσες περιοχές είναι πολύ δύσκολο. Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook