Νέο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ. Το ν/σ αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου.

Στο ν/σ του υπουργείο προβλέπεται η απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς αλλά και σε πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων.

Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα αυτή μέσω μεταφοράς του συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης, έναντι τιμήματος που θα ορίσει η Τράπεζα και με διαδικασίες που θα θεσμοθετηθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί εντός του 2014.

Η μεταφορά συντελεστή θα γίνεται αποκλειστικά στις Ζώνες Συγκέντρωσης Δόμησης, που θα ορίζονται σε ακτίνα 10 χλμ από το κέντρο του οικισμού. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται σε πρώτη φάση η Αττική και ο Νομός Θεσσαλονίκης.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook